Az ország szuverenitását félti a lengyel parlament

Vágólapra másolva!
A lengyel parlament határozatban szólítja fel a kormányt, hogy szálljon szembe az ország szuverenitása ellen intézett támadásokkal. A határozatban az is szerepel, hogy Lengyelországban nem sérülnek a polgári szabadságjogok.
Vágólapra másolva!

A lengyel parlament határozatot fogadott el május 20-án, pénteken. A dokumentum értelmében a szejm felszólítja a kormányt, hogy

"szálljon szembe az állam szuverenitása ellen intézett" mindenfajta támadással.

A határozat egyúttal, a brüsszeli bírálatokra utalva, hangsúlyozza, hogy Lengyelországban "nem sérülnek a polgári szabadságjogok".

A határozatot 257 honatya igen szavazatával négy voks ellenében fogadta el a parlament.

A legfőbb ellenzéki erőt jelentő, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és az újliberális Nowoczesna (Modern) párt képviselői nem vettek részt a szavazáson.

A brüsszeli kritikákra válaszul

A honatyák ezzel lényegében támogatásukról biztosították Beata Szydlo miniszterelnököt, aki a szejmben pénteken a lengyel alkotmánybírósággal kapcsolatos viszály és az Európai Bizottság (EB) Lengyelországgal szemben támasztott követelései ügyében szokatlanul éles hangnemben foglalt állást.

Az Európai Bizottságban egyre többen vannak olyanok, akik az Európai Unió szétverését szeretnék"

- jelentette ki Beata Szydlo arra reagálva, hogy Brüsszel szerdán újabb lépéseket helyezett kilátásba az uniós jogállamisági mechanizmusban Lengyelországgal szemben.