Könnyebb lesz visszaállítani az EU-s vízumkényszert

Vágólapra másolva!
Az unió belügyminiszterei megállapodtak a vízummentesség felfüggesztésének felgyorsításáról. Ha Brüsszel úgy dönt, a jövőben könnyebb lesz visszaállítani a vízumkötelezettséget egyes országok esetében. Ez Törökország miatt lehet fontos, a török kormány a menekültek visszavételéért cserébe vízummentességet kért az EU-tól.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió bevándorlásügyi és belügyminiszterei pénteken megállapodtak abban, hogy könnyebbé és gyorsabbá teszik a vízummentesség szükség szerinti felfüggesztését.

Az úgynevezett "felfüggesztési mechanizmust"

akkor használná az EU, ha egy harmadik ország nem tesz eleget az unióval kötött megállapodásnak.

A mechanizmus Grúziára, Ukrajnára, Koszovóra és Törökországra vonatkozna.

Az EU tart Törökországtól

Az Európai Unió és a Törökország közötti migrációs megállapodás értelmében az unió eltörli a vízumkényszert a feltételeknek megfelelő török állampolgárokkal szemben. A vízummentes beutazás 3 hónapos tartózkodást tenne lehetővé, munkavállalási jogosultság nélkül.

Törökország cserébe visszaveszi az Európába érkezett menekülteket. A EU egyes tagállamai azonban aggódnak a Törökországgal szembeni vízumkényszer felfüggesztése miatt.

Vészfék

Az elfogadott, de még az Európai Parlament hozzájárulását igénylő "vészfék mechanizmus" lehetővé teszi a tagországoknak, hogy felfüggesszék a vízummentességre vonatkozó szabályozást, ha területükön túl sokan tartózkodnak illegálisan, vagy a beadott menedékkérelmek száma ugrásszerűen megnövekszik és feldolgozásuk akadályba ütközne.

Klaas Dijkhoff, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára az ülést követően tett nyilatkozatában jó döntésnek nevezte a mechanizmus elfogadását, amely véleménye szerint megkönnyíti a visszaélések elleni fellépést.