Elbúcsúztatták a rejtélyes légikatasztrófa első áldozatát - keresik az okokat

Roncsdarabokat találtak az EgyptAir lezuhant gépéből
ALEXANDRIA, EGYPT - MAY 21: Some of the passengers' belongings and parts of the wreck of EgyptAir flight MS804 are seen as more wreckage found north of Alexandria, in Egypt on May 21, 2016. EgyptAir flight MS804 crashed with 56 passengers and 10 crew on board on May 19. Egyptian Armed Forces / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Eltemették Kairóban a csütörtökön a Földközi tengerbe zuhant EgyptAir-gép első áldozatát, egy légiutas-kísérőt. Jara Hani Tófik temetésén több százan – családtagok, barátok – vettek részt. A stewardess egyike volt a Párizsból Kairóba tartó gép 66 utasának – senki sem élte túl a szerencsétlenséget, amelynek okairól még mindig leginkább csak találgatások vannak. 
Vágólapra másolva!

„Amikor megláttam a fényképét a televízióban, először azt hittem, valami jó történt vele, kitüntették vagy ilyesmi, aztán kiderült, hogy ő is a baleset áldozata.

– mondta a 26 éves stewardess unokatestvére a temetésen. Az alábbi videót az Euronews adta közre a szertartásról:

„Bár a munkánkkal jár a veszély, tragikus ez mindannyiunk számára, de

– ezt már Tamer Esszam, az EgyptAir légitársaság személyzeti vezetője mondta. Hozzátette: a légitársaság folyamatosan tájékoztatja a hozzátartozókat a hírekről.

Jara Hani Tófik jelképes temetése Forrás: AFP/Str

A gép katasztrófájának főbb eseményei:

  • Eltűnt a radarernyőről kairói idő szerint csütörtök hajnali 2 óra 30 perckor az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó utasszállítója.
  • A gépen 66-an utaztak – 56 utas és a 10 fős személyzet –, köztük egy gyerek és két csecsemő.
  • Az Airbus 320-as típusú repülő pilótája több mint hatezer órát repült már, ebből több mint kétezret ezzel a típussal. Az időjárási körülmények nem voltak rosszak.
  • Vészjelzést nem adtak le a gépről, veszélyes árut nem szállítottak.
  • A repülő 37 000 lábon, azaz körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.
  • A gép végül a Földközi-tengerbe zuhant, 280 kilométerre az egyiptomi partoktól.

Ezeken a helyeken járt a repülő

A BBC rekonstruálta az eltűnt gép utolsó 24 óráját. Párizs előtt több afrikai országban is járt az MS804-es járat. Május 18-án magyar idő szerint hajnali fél négykor, Eritrea fővárosából indult Kairóba.

Az EgyptAir Airbus A 320-200-asa, amelyik a tengerbe zuhant Forrás: AFP/Andras Soos

Az egyiptomi fővárosból reggel 8 óra 21 perckor indult tovább Tuniszba, Tunézia fővárosába. Onnan visszament Kairóba, majd 16 óra 50 perckor indult Párizsba. A francia fővárosból 18-án éjjel 23 óra 9 perckor indult vissza Kairó felé, ahová már nem érkezett meg:

19-én hajnali fél háromkor eltűnt.

A gép eltűnése előtti utolsó órát a görög légügyi hatóság foglalta össze. Az MS804-es járat magyar idő szerint így mozgott a görög légtérben a hatóság információi szerint:

  • 01:24 – a gép megérkezik Görögország légterébe.
  • 01:48 – a járatnak engedélyt adnak a görög légtér elhagyására.
  • 02:27 – az athéni légiirányító központból többször is kezdeményezik a görög polgári légtér elhagyása előtti utolsó üzenetváltást, de nem kapnak választ.
  • 02:29 – a gép a kilépési pont felett halad át.
  • 02:39 – a járat eltűnik a görög légi irányítók radarjainak képernyőiről.
  • 02:45 – megkezdődik a gép keresése.

A görög légügyi hatóság azt is leírta közleményében, hogy amikor utoljára beszéltek a pilótával, semmi rendelleneset nem tapasztaltak. „A kapitány jó hangulatban volt, görögül köszönte meg a légiirányítók munkáját.”

Miután az utolsó üzenetekre nem válaszolt a pilóta, a légiirányítók a vészfrekvencián hívták a gépet, de válasz úgy sem érkezett.

A gép utolsó 24 órájában több olyan helyen is járt, ahol terrorcselekményeket követtek el az elmúlt évben. Tunéziában többször is civilekre támadtak az Iszlám Államhoz köthető terroristák tavaly, bár egyik akciójukat sem repülőgépen vagy légikikötőben hajtották végre. Egyiptomban tavaly októberben lezuhant egy orosz repülőgép, amit valószínűleg terroristák robbantottak fel, a Metrojet légitársaság járatára a gyanú szerint egy reptéri alkalmazott csempészett robbanóeszközt.

Roncsokat, testrészeket találtak

Nem sokkal a gép lezuhanása után már megtalálták az első roncsdarabokat, később testrészeket is találtak a kutatóexpedíciók, de erről nem árultak el részleteket.

Az EgyptAir fMS804-es járatának roncsai Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Egyptian Armed Forces / Handout

A roncsokról közzétett első fotókon is jól látszik, hogy a gép darabokra szakadt, ám hogy ez még a levegőben vagy a vízbe éréskor történt-e, még mindig nem tudni pontosan, ahogy azt sem, hogy történhetett-e például terrorcselekményre utaló robbanás.

Mint arról az Origo is beszámolt, füst boríthatta el az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járatát, amely csütörtökön zuhant a Földközi-tengerbe, fedélzetén 66 emberrel. A hivatalosan is megerősített hírek szerint a gép vészjelző rendszere füstöt észlelt, de a füst vagy a tűz okát még mindig nem tudni.

Több forgatókönyv van

A légi közlekedési baleseteket kivizsgáló francia hivatal (BEA) szombaton megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a gép adattovábbító rendszere füstöt jelzett az EgyptAir járatán. Az ACARS rendszer több jelzést is küldött füstről, viszont ezek nem utalnak a füst vagy az esetleges tűz okára.

Az okra a feketedobozok adhatnak magyarázatot, ha megtalálják őket.

A szakértőknek van néhány lehetséges forgatókönyvük arra, hogy mi történt a lezuhanás előtt. Az egyik szerint a fedélzeti tűz több vészjelzést is előidézett, az esetleges robbanás azonban egyet sem. Az ACARS rendszer három perc alatt hét vészjelzést küldött.

E pillanatban minden feltételezést megvizsgálunk, de egyiket sem helyezzük előtérbe”

– mondta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szombaton az után, hogy Párizsban találkozott az áldozatok hozzátartozóival.