Izrael baráti gesztust tett Egyiptom felé

Vágólapra másolva!
Izrael visszaadott Egyiptomnak két ellopott és Izraelben megtalált ókori műkincset az egyre javuló diplomáciai kapcsolatok jegyében - közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.
Vágólapra másolva!

Dori Gold, az izraeli külügyminisztérium igazgatója vasárnap ünnepélyesen átadott a minisztérium jeruzsálemi épületében Hazam Hajrat egyiptomi nagykövetnek két különleges, több ezer éves szarkofágfedelet, amelyet

tolvajok egy Öböl-állam érintésével Egyiptomból Izraelbe csempésztek,

és mintegy négy éve Kelet-Jeruzsálemben régiségbolt ellenőrzésekor foglaltak le.

Baráti gesztust

Az egyiptomi nagykövet megköszönte a műkincsek visszaszolgáltatását és reményét fejezte ki, hogy további régészeti értékek is visszajuthatnak ily módon hazájába.

Az egykor múmiákat rejtő szarkofágok fedelének visszaadása olyan baráti gesztus, amely a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja szerint a két ország között egyre javuló diplomáciai kapcsolatokat jelképezi.

Az egyiptomi nagykövet nagyra értékelte, hogy a külügyminisztérium és a régészek visszajuttatják eredeti helyükre a műkincseket,

de elmondta, hogy további, általa meg nem nevezett leletek találhatóak Izraelben, és Kairóban arra számítanak, hogy azokat is vissza fogják adni.

Több ezer évesek

Az egyik fából készült és festményekkel, valamint ősi hieroglifákkal díszített szarkofágfedél korát a Kr. e. 8-10., a másikét a Kr. e. 14-16. századra teszik a szakértők, akik Izraelben szénizotópos kormeghatározással vizsgálták a műkincsek eredetiségét és korát.

Hideg béke

Izrael és Egyiptom 1979-ben amerikai közvetítéssel Camp Davidban békét kötött egymással, azóta általában "hideg békeként" jellemezték kapcsolatukat, amely 2012-ben, az Iszlám Testvériség hatalomra jutása után különösen megromlott.

Kairó a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász elleni izraeli hadjárat idején visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, a posztot csak idén januárban töltötte be ismét egyiptomi diplomata, miután a nyugatbarát Abdel-Fattáh Esz-Szíszi lett az ország új vezetője.