Titokban ment Szíriába egy amerikai tábornok

Horizontal MILITARY HEADQUARTERS This US Army photo shows General Joseph L. Votel, commander, US Central Command,as he  briefs the media in the Pentagon Briefing April 29, 2016 in Washington,DC. 
Votel discussed the release of the US Forces-Afghanistan in
Joseph Votel
Vágólapra másolva!
Titokban Szíriában járt szombaton Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért felelős parancsnokságának vezetője, hogy személyesen tájékozódjon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni helyi katonai szövetség összekovácsolásának eredményeiről. A szövetséget arab, kurd és más helyi, törzsi harcosok alkotnák.
Vágólapra másolva!

Votel találkozott amerikai katonai tanácsadókkal is, akik arab harcosok kiképzésében segédkeznek, és tárgyalt a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű kurd–arab fegyveres erők vezetőivel. Az FDS-nek legalább 25 ezer kurd harcosa van, de csupán 5-6 ezer arab. Az Egyesült Államok megpróbálja az utóbbiak számát növelni.

Villámlátogatás

Votel mindössze 11 órát töltött Szíriában a lehető legnagyobb titokban, látogatásának hírét – biztonsági okokból – csak az után tették közzé, hogy a tábornok elhagyta az országot. Személyében a legmagasabb rangú amerikai katonatiszt járt Szíriában azóta, hogy az Egyesült Államok 2014-ben megkezdte légi támadásait az Iszlám Állam ellen. Votel szíriai villámlátogatásának tapasztalatait összegezve azt mondta, szilárd meggyőződése, hogy

Washington jól döntött, amikor úgy határozott, helyi harcosokat készít fel az Iszlám Állam ellen.

"Erősödött a bizodalmam a képességeikben, és abban, hogy támogatni tudjuk őket. A modell működik, méghozzá jól" – mondta a kíséretében lévő néhány újságírónak.

Joseph Votel Forrás: AFP/Public Domain/Sgt. 1St Class Clydell Kinchen

Az amerikaiak nem adnak szárazföldi csapatokat

Az Egyesült Államoknak komoly fejtörés hatékony szárazföldi csapatokat találni az Iszlám Állam ellen Szíriában. Barack Obama amerikai elnök kizárta, hogy országa amerikai szárazföldi egységeket küldjön az arab országba. Az újságírók megszólaltattak néhány szíriai arab parancsnokot is, akik hangsúlyozták, hogy több segítségre van szükségük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól: mindenekelőtt páncélozott járművekre, nehézfegyverzetre, rakétaindítókra és aknavetőkre. "Hadsereget építünk, miközben fegyvercsempészetre kell hagyatkoznunk. Erre alapozva nem lehet hadsereget vezetni" – mondta Karhamán Haszán, az FDS parancsnokhelyettese. A kiképzőtáborban lévő arab törzsi vezetők az újságíróknak hasonló igényeket fogalmaztak meg: azt akarják, hogy az Egyesült Államok többet tegyen mind katonai téren, mind a humanitárius segélyeket illetően.