Vágólapra másolva!
Az ENSZ védnöksége alatt először rendezik meg a Humanitárius Világ-csúcstalálkozót Törökországban. A csúcson ott lesz Angela Merkel német kancellár, a török elnök, az amerikai alelnök és a vatikáni államtitkár.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal rendezik meg a Humanitárius Világ-csúcstalálkozót (World Humanitarian Summit - WHS) az ENSZ védnöksége alatt Isztambulban: a május 23-án, hétfőn kezdődő, kétnapos, több mint ötezer résztvevőt számláló fórum célja, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket kellene elfogadni a konfliktusok, a környezeti problémák és a szegénység okozta drámai humanitárius helyzetek megoldására.

Imádkozzanak a sikerért

Ferenc pápa vasárnapi imájában arra kérte a katolikus híveket, imádkozzanak azért, hogy a humanitárius csúcstalálkozó megvalósíthassa meghirdetett célját: minden egyes ember életének megmentését. A katolikus egyházfő több tízezer zarándok és turista előtt a római Szent Péter téren elmondott beszédében reményét fejezte ki, hogy az isztambuli fórum eléri kitűzött céljait.

A találkozón mások mellett részt vesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Angela Merkel német kancellár, Recep Tayyip Erdogan, a rendezvény házigazdája, Joe Biden amerikai alelnök, valamint Pietro Paolin bíboros, vatikáni államtitkár.

Ankara a Nyugatot fogja bírálni

Szakértők arra számítanak, hogy Törökország a fórumon bírálja majd a nyugati országoknak a menekültválságban tanúsított tétlenségét. Ezenfelül Ankara arra akarja használni a csúcstalálkozót, hogy ismét felhívja a figyelmet a menekültválságra, és további források mozgósítására buzdítson az országba lépők tömegeiből adódó problémák megoldására.

Recep Tayip Erdogan török elnök múlt héten kijelentette: "Az itt élő szíriai és iraki menekültek megsegítését kérjük, habár a Nyugat még mindig nem értette meg a helyzet súlyosságát". Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter nemrég azt mondta, a WHS megfelelő platformot nyújt arra, hogy felhívják a figyelmet a humanitárius rendszert érő kihívásokra.

A menekültválság nagy teher Ankarának

2011 óta Törökország mintegy 10 milliárd dollárt költött a menekültek ellátására. Ankara régóta arra panaszkodik, hogy a nemzetközi közösség nem segíti megfelelő pénzügyi forrásokkal a Törökországra nehezedő nyomás enyhítését.

A fórumot megelőzően olyan aggodalmak láttak napvilágot, melyek szerint összeomolhat a menekültválság megoldását célzó, március 18-án megkötött EU-török alku, miután Ankara bejelentette, előzetes vállalásaival ellentétben nem módosítja terrorellenes törvényeit.