Megvan Ausztria új államfője

osztrák választások Van Der Bellen
Presidentianl candidate backed by the Greens Alexander Van der Bellen reacts during an election party after the second round of the Austrian President elections on May 22, 2016 in Vienna. / AFP PHOTO / APA / ROLAND SCHLAGER / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Alexander Van der Bellen lett Ausztria új államfője. Az osztrák választók többsége nem szeretne szélsőjobboldali elnököt.
Vágólapra másolva!

Alexander Van der Bellent választották hétfőn Ausztria államfőjévé – jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. A Zöldek által támogatott jelölt a szavazatok 50,3 százalékát szerezte meg. Kihívójára, a szabadságpárti (FPÖ) jelölt Norbert Hoferre a választók 49,7 százaléka voksolt.

Közel volt a győzelemhez

A szélsőjobboldali jelölt nagyon közel volt az államfői szék megszerzéséhez. Az FPÖ jelöltje vasárnap estig vezetett. Hofer a választás napján a szavazatok 51,9 százalékát birtokolta, míg Van der Bellen a szavazatok 48,1 százalékát kapta meg.

Norbert Hofer közösségi oldalán köszönte meg szavazói támogatását Forrás: Origo

A levélben szavazók döntöttek

Az Osztrák Szabadságpárt jelöltje a vasárnap esti összesítés szerint mindössze 144 ezer szavazattal vezetett Alexander Van der Bellen, a Zöldek volt elnöke előtt.

A küzdelem végkimenetelét azonban a levélben szavazók döntötték el. Postai úton 900 ezer szavazócédula érkezett be.

Immár hivatalos

Az osztrák belügyminisztérium hétfő délután jelentette be hivatalosan, hogy Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást. A Zöldek támogatásával indult független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg.

Alexander Van der Bellen hivatalosan is megnyerte az elnökválasztást Forrás: AFP/Georg Hochmuth

A 700 ezer hétfőn megszámlált levélszavazat után összesítették a végleges eredményt, amely szerint Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. A 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, ez összesen 4,6 millió választót jelent. Norbert Hofer még a hivatalos eredmény közzététele előtt elismerte vereségét.