Merkel tiltakozott Erdogannál

MERKEL, Angela; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2016. május 23. A török elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Angela Merkel német kancellárról (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnökről a humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó kétnapos ENSZ-konferencián tartott kétoldalú megbeszélésük kezdetén Isztambulban 2016. május 23-án. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
Bírálta a szabadságjogok betartásával kapcsolatos török kormányzati magatartást Angela Merkel német kancellár Recep Tayyip Erdogan török államfővel lezajlott hétfő délutáni isztambuli találkozóján.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár a humanitárius válsághelyzetek kezelésével foglalkozó ENSZ-konferencián találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Nem csak a menekültkérdésről beszélgettek, erről maga Merkel számolt be a találkozó után.

A német kancellár azt mondta, hogy "minden kétséget kizáróan egyértelművé tette", hogy a török parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlése

Merkel azért is tiltakozott, mert szerinte más szabadságjogok is csorbultak az elmúlt időszakban Törökországban. Szóba hozta a független igazságszolgáltatás és a sajtószabadság kérdését is. Törökországban a közelmúltban több alkalommal tartóztattak le újságírókat, mert arról írtak, hogy a török kormány fegyvereket szállított Szíriába. A hatóságok terrorizmus támogatásával vádolták meg őket.

Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök leültek tárgyalni Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

A török parlament a múlt pénteken elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosító javaslatot is. Ez Angela Merkel szerint gyengíti az ország parlamentjét.

A beszélgetést egyébként Merkel úgy összegezte, hogy az általa felvetett kérdéseket "nem sikerült teljes mértékben tisztázni".