Meglepetést okozott Szijjártó Péter

-
Szijjártó Péter szerint vészhelyzet állt elő
Vágólapra másolva!
Magyarország támogatja az uniós külügyminiszterek által tárgyalt, a migrációs válság megoldására megfogalmazott uniós zárónyilatkozatot. Orbán Viktor ötletét, a "Schengen 2.0-t is beleírták" a dokumentumba. Délelőtt még "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a határozati javaslatot a magyar külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Az Európai Tanács tovább tanulmányozza Magyarország kezdeményezését, a Schengen 2.0 nevű javaslatot" – ez olvasható az Európai Unió külügyminisztereinek csúcstalálkozója után kiadott zárónyilatkozatban. "A dokumentumot támogatja Magyarország is" – jelentette be Szijjártó Péter a tanácskozás után.

A magyar külügyminiszter délelőtt még teljes egészében elfogadhatatlannak nevezte az uniós külügyi főképviselő bevándorlással kapcsolatos határozati javaslatát, amelyik szerinte semmit nem mond a külső határok védelméről, és a schengeni zóna túlélésére sincs javaslata.

A zárónyilatkozatot végül támogatta Szijjártó Péter, amit azzal indokolt, hogy abba valamennyi magyar javaslat, például

Orbán Viktor Schengen 2.0 nevű akcióterve is bekerült.

"Ezzel a lépéssel talán sikerült elérni, hogy az Európai Unió a migrációs válság egészét jobban tudja kezelni" – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint minden magyar javaslat bekerült a zárónyilatkozatba Forrás: AFP/John Thys

A tíz pontból álló, "Schengen 2.0-nak" nevezett javaslatról Orbán Viktor miniszterelnök először áprilisban, a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) lisszaboni tanácskozásán beszélt. „Nekünk a határokat kell megvédeni” – mondta akkor saját javaslatáról a miniszterelnök.

Az akciótervet azóta elküldték a visegrádi országoknak és a többi EU-s miniszterelnöknek is. Orbán Viktor egy rádióinterjúban is beszélt a tervről. Azt mondta, annak az a lényege, hogy minden befogadóközpontnak és menekülttábornak az EU-n kívül kell lennie.

Magyarország számára az a fontos, hogy a kvóta önkéntes legyen

– tette hozzá.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy az uniós külügyminiszterek egy másik magyar javaslatról is beszéltek: arról, hogy az uniós menekültregisztrációs központokat – ún. hotspotokat – az EU határain kívül kell létrehozni. Szijjártó Péter szerint a többi külügyminiszter egyetértett azzal, hogy meg kell kezdeni a vizsgálatát ennek a javaslatnak is.

A miniszter elmondta azt is, hogy a határvédelem kérdése is bekerült a nyilatkozatba, amely szavatolja Európa és az európai emberek biztonságát. Magyar javaslatra Törökország, Jordánia és Libanon mellett Irak északi, kurd területének megsegítése is bekerült a zárónyilatkozatba – mondta Szijjártó. Szerinte az EU-s határvédelemnek és a harmadik országokkal történő együttműködésnek egyszerre kell teljesülnie.

Ha valamelyik hiányzik, akkor a kihívás kezelése nem lehetséges

– tette hozzá a magyar tárcavezető.

Elmondta, az uniós külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy hosszú távon a migrációs nyomás növekedésére lehet számítani, mert Európa környékén 30-35 millió olyan ember él, akik az élethelyzetükből adódóan olyan döntést hozhatnak, hogy útnak indulnak. Szijjártó Péter kijelentette: a bevándorlási válság összetettsége miatt összetett intézkedésekre van szükség, és minden intézkedés fókuszában annak kell állnia, hogy csökkenjen az Európára nehezedő nyomás.