Folytatják a menekülttábor kiürítését Idomeniben

Idomeni
A migrant boy carries his belongings during an evacuation operation by police forces of a makeshift migrant camp at the border at the Greek-Macedonian border near the village of Idomeni, on May 24, 2016. In an operation which began shortly after sunrise on May 24, hundreds of Greek police began evacuating the sprawling camp which is currently home to 8,400 refugees and migrants, among them many families with children, an AFP correspondent said. At its height, there were more than 12,000 people crammed into the site, many of them fleeing war, persecution and poverty in the Middle East and Asia, with the camp exploding in size since Balkan states began closing their borders in mid February in a bid to stem the human tide seeking passage to northern Europe. / AFP PHOTO / POOL / YANNIS KOLESIDIS
Vágólapra másolva!
A hatóságok szerda hajnal óta folytatják a görög–macedón határon fekvő Idomeninél kialakult menekülttábor felszámolását.
Vágólapra másolva!

A hevenyészett létesítményben még nagyjából 7 ezer menekült és migráns tartózkodik, kedden nagyjából 2 ezer embert szállítottak el különböző állami fogadóközpontokba.

A helyszínen lévő egyik rendőr elmondta, hogy a művelet végrehajtása továbbra is problémamentesen zajlik.

A sajtó munkatársai még mindig nem mehetnek a tábor területére, onnan nagyjából hat kilométerre kell várakozniuk.

Az evakuálási akcióról egyedül a görög állami televízió (ERT) küldött néhány felvételt. A műveletet humanitárius szervezetek képviselői is figyelik, akik szintén nem számoltak be incidensekről.

Az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Unió "szégyenfoltjának" nevezte az idomeni menekülttábor felszámolását. Ezzel elsősorban azokra a tagállamokra utalt, amelyek nem hajlandók menekülteket befogadni, és egyedül hagyják a görögöket ezzel a problémával. Martin Schulz a Neue Osnabrücker Zeitung című lap szerdai száma szerint úgy fogalmazott:

Nem szabad egyedül hagynunk Görögországot a menekültproblémával" - tette hozzá Schulz, és több erőfeszítést követelt ezen a téren a tagállamoktól . "Azt várom, hogy minden állam vegyen részt a menekültek elosztásában" - szögezte le.

Áttelepítés Idomeniben Forrás: AFP/Yannis Kolesidis

Macedónia március elején zárta le határait, és ezzel az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalat, amelyen át tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába. Az idomeni tábor lakói abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, és vonakodtak beköltözni a határtól távolabb fekvő, de jobban felszerelt fogadóközpontokba.

Az idomeni táborban március elején még több mint 14 ezren éltek, de számuk fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat. Eddig több mint 54 ezren rekedtek Görögországban a balkáni útvonal lezárása miatt.