Egy nap alatt 3000 menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből

menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt háromezer migránst mentett ki az olasz parti őrség a Földközi-tengerből. Idén már 34 ezer menekült érte el az olasz partokat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt huszonnégy óra alatt mintegy háromezer migránst mentettek ki olasz és más hajók a tengerből líbiai partjainál, két nap alatt több mint ötezer-hatszáz embert emeltek a fedélzetükre - közölte a mentési missziót irányító olasz parti őrség.

Menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál Forrás: AFP/Haditengerészet

Tájékoztatása szerint az elmúlt napon 23 mentőakció történt a Földközi-tengeren, és

minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni

a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.

A "legjárhatóbb" útvonal

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint

önállóan vagy az őket megmentő hajókkal.

Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a "legjárhatóbb" a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

Nőtt a számuk

Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával együtt számbelileg növekedni fog a migránsáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen nőtt az útnak induló migránsok száma.

Többségük Líbiából indult útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé.

A migránsok zöme afrikai országokból való, és egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt.