Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legnevesebb írói, köztük Stephen King, Jennifer Egan, Junot Diaz és Tobias Wolff nyílt levélben tiltakozott Donald Trump elnökjelölti ambíciói ellen.
Vágólapra másolva!

"Mindannyiunktól azonnali és erőteljes választ követel egy olyan politikai jelölt felemelkedése, aki szándékosan a társadalom legközönségesebbjeit és legerőszakosabb tagjait szólítja meg, aki erőszakra bátorít hívei körében, leüvölti ellenfeleit, megfélemlíti a tőle elpártolókat és becsmérli a nőket és a kisebbségeket" - írták nyílt levelükben az írók. A levelet az "amerikai embereknek" címezték.

A 450 aláíró kézjegyével ellátott levelet a lithub.com honlapon tették közzé kedden, és néhány óra alatt már több mint 600-ra nőtt a csatlakozók száma.

A tiltakozók ellenzik Donald Trump elnökjelöltségét.

"Mindezen okok miatt, mi akik aláírtuk a levelet, lelkiismereti okokból egyértelműen ellenezzük azt, hogy Donald Trump jelölt legyen az Egyesült Államok elnökének tisztére" - fogalmaztak.

"Íróként különösen tisztában vagyunk azzal a számtalan móddal, amellyel a hatalom nevében vissza lehet élni a nyelvvel. Sem a vagyon, sem a celebség nem hatalmaz fel senkit arra, hogy az Egyesült Államok nevében beszéljen, irányítsa hadseregét, gondoskodjon a szövetségi kapcsolatokról vagy az ország népét képviselje" - hangsúlyozták.

Az aláírók között van Stephen King mellett a Pulitzer-díjas Jennifer Egan, vagy Tobias Wolff, aki tavaly kapta meg Barack Obama elnöktől az Egyesült Államok legmagasabb irodalmi díját.

A tiltakozó levél ugyanakkor nem szól arról, hogy az aláírók más jelöltaspiránsokattámogatnák-e.