Kivégezhetik a charlestoni rasszista gyilkost

charlestoni tömegmészárlás
Charleston, 2015. június 19. Közös imán vesznek részt az emberek 2015. június 18-án a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott metodista temploma előtt, amelyben az előző nap egy 21 éves fehér férfi agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt. (MTI/EPA/John Taggart)
Vágólapra másolva!
Halálbüntetést kért az amerikai szövetségi főügyész arra a férfira, akit azzal vádolnak, hogy tavaly júniusban agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.
Vágólapra másolva!

Loretta Lynch főügyész, igazságügyi miniszter közleményben tudatta, hogy az elkövetett bűntény jellege és súlyossága miatt kénytelen halálbüntetést kérni Dylann Roof vádlottra.

A 21 éves, rasszista meggyőződésű Dylan Roof tavaly június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre

a charlestoni templomban bibliaóra idején, és megölt kilenc afroamerikai hívőt.

A férfi ellen Dél-Karolinában állami szinten kilencrendbeli gyilkosság és háromrendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat, majd ezt kiegészítették szövetségi szinten további 33 vádponttal, a többi között gyűlölet-bűncselekményt és lőfegyverrel való visszaélést róttak még a terhére.

Közös ima 2015. június 18-án a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott metodista temploma előtt, amelyben az előző nap egy 21 éves fehér férfi agyonlőtt kilenc afroamerikai hívőt Forrás: MTI/EPA/John Taggart

A szövetségi vádemelés kitért arra, hogy Roof a "fajuk" miatt, a vallásuk gyakorlása közben támadta meg áldozatait az afroamerikai közösség számára történelmi jelentőséggel bíró, csaknem 200 éves charlestoni templomban. Lynch szerint

a vádlott hét hónapon át készült a bűncselekményre, és nem tanúsított megbánást.

A bűntény megrázta az amerikai társadalmat. A mészárlás után országos kampány kezdődött a sokak által a rabszolgatartás és a fajgyűlölet jelképének tartott konföderációs lobogónak a közterületről és a rendszámtáblákról történő eltávolításáért. Ezt a lobogót használta az amerikai polgárháború idején a déli hadsereg.