Két kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt - jelentették be a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben sürgette a kormányt, hogy hozza összhangba az egyenlő bánásmódra és az oktatásra vonatkozó jogszabályait, valamint oktatáspolitikájának gyakorlati végrehajtását a faji egyenlőségről szóló uniós irányelvvel, amely tiltja a faji vagy etnikai alapú oktatási diszkriminációt.

Brüsszel szerint aggályos

A bizottság több szempontból is aggályosnak találja a magyar jogszabályokat és igazgatási gyakorlatot, amelyek következtében - megállapítása szerint -

a roma gyermekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba,

valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül.

Brüsszel szerint aggályos a magyar szabályozás Fotó: Polyak Attila - Origo

Újra téma a külföldiek földvásárlása

Itt Magyarország mellett több uniós tagállam ellen is kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság, mert úgy véli, hogy a külföldiek földvásárlására vonatkozó jogszabályok sértik a tőke szabad mozgását és a letelepedés szabadságát.

A brüsszeli testület Bulgáriának, Magyarországnak, Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának küldött úgynevezett indokolással ellátott véleményt.

A bizottság azt sérelmezi, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-es lejárta után ezek az országok olyan új törvényeket fogadtak el a mezőgazdasági földterület megszerzéséről, amelyeknek egyes rendelkezései korlátozzák a tőke szabad mozgását és a letelepedés szabadságát, ez pedig a határon átnyúló beruházások csökkenését okozhatja.