Megint számolni kell a halottakat Líbia partjainál

Vágólapra másolva!
Újabb migránsokkal teli hajó borult a tengerbe a Szicíliai szorosban csütörtökön. Sokan meghaltak, az Európai Unió hatóságai szerint 20 és 30 között lehet az áldozatok száma. A hajón nagyjából százan hánykolódtak a vízen.
Vágólapra másolva!

Egy luxemburgi repülőgép riasztotta az Európai Unió tengeren járőröző mentőhajóit ahhoz a balesethez, amiben ismét menekültek tucatjai haltak meg. Az AFP hírügynökségnek Antonello de Renzis Sonnino, a műveletet irányító nemzetközi hadtest szóvivője azt mondta, hogy még nem tudták összeszámolni a halottakat, akik a tengerbe vesztek, miután hajójuk felborult Líbia partjaitól 65 kilométernyire.

Becsléseink szerint 20 és 30 között lehet az áldozatok száma"

- mondta. A vízből 77 embert mentettek ki élve. A menekültek egy fából készült hajón indultak el Olaszország partjai felé, amikor a tragédia bekövetkezett.

Kedden öten haltak meg, 562 embert viszont ki tudtak menti a tengerből hatóságok egy másik, szintén Líbiából induló, és szintén a tengerbe boruló hajóról. A jármű egy olasz mentőexpedíció közvetlen közelében járt szerencsétlenül. A mentőhajó legénységének egyik tagja képeket is készített a borulásról.

A hajó felborulásáról képek is készültek Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

Erről a hajóról egy kilenc hónapos kislány árván érkezett meg olasz partokra, édesanyja, aki egy másik gyermeket is várt, nem élte túl az átkelést.

Hétfő óta mintegy hatezer migránst mentettek ki

olasz és más nemzetiségű hajók Líbia és Dél-Olaszország között a tengerből, többségüket Líbia partjainál.

A Corriere della Sera című olasz napilapban közölt számok szerint az év elejétől szerdáig mintegy 38 ezren érkeztek az olasz partokra, ami a tavalyi év ugyanezen időszakánál 9 százalékkal kevesebb. Az olaszországi befogadó-állomásokon azonban tízezerrel többen vannak - több mint 115 ezren - mint tavaly ugyanilyenkor. A migránsokat főleg Líbiából, de már Egyiptomból is útnak indító emberkereskedők fából készült hajókat vagy gumicsónakokat bocsátanak tengerre.