Oroszországban csökkent az elégedettek aránya

Vágólapra másolva!
Egy év alatt 49-ről 37 százalékra csökken azoknak az oroszoknak az aránya, aki elégedettek a jelenlegi politikai irányvonallal - derült ki VCIOM állami közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Az elégedetlenek részaránya 12 százalékról 21 százalékra nőtt.

2014-ben a válaszadóknak csak a 9 százaléka adott negatív választ. Az idei felmérés szerint 39 százalék részben támogatja, részben rosszallja az ország haladási irányát. A változás összefügg a válaszadók szociális közérzetének romlásával:

amíg tavaly májusban 35 százalék remélte azt, hogy javulni fog az élet minősége, addig idén már csak 27 százalék bízik ebben.

33 százalék szerint Oroszország gazdasági helyzete rossz. Ez 7 százalékpontos javulást jelent az év eleje óta, de tavaly még csak 21 százalék fejtett ki negatív véleményt. 2016-ban a megkérdezettek valamivel több mint fele közepesnek, 11 százalék pedig jónak ítélte meg a gazdasági viszonyokat.

Az oroszok 48 százaléka állította azt, hogy elégedett az életmódjával, az elégedettek és a részben elégedettek száma mintegy egynegyed-egynegyed arányban oszlik meg. Tavaly az elégedetlenek részaránya a válaszadók között még 21 százalék volt. A többség nem számít pozitív változásra: 41 százalék úgy gondolja, hogy családja a jelenlegi szinten, 17 százalék pedig azt, hogy rosszabbul fog élni. A felmérés résztvevőinek valamivel több mint negyede derűlátó.