Spanyolország jelentést készít Venezuelában élő polgárai helyzetéről

Vágólapra másolva!
Spanyolország jelentést készít Venezuelában élő állampolgárai helyzetéről és a dél-amerikai országban tapasztalható rendkívüli helyzetben szükséges esetleges intézkedésekről - közölte Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes a kormány nemzetbiztonsági tanácsának ülését követő sajtótájékoztatón pénteken Madridban.
Vágólapra másolva!

- fogalmazott a politikus, aki szerint a Venezuelában élő 200 ezer spanyol állampolgár ugyanúgy szenved az élelmiszer-, és gyógyszerhiánytól, valamint a bizonytalanságtól mint a helyiek. Venezuelában a boltok polcairól szinte már minden eltűnt, miközben az élelmiszerek ára az egekbe szökött. Az elnök döntésére bevezették a szükséghelyzetet, a hadsereg és a kormányzó párt ellenőrzése alatt álló polgárőrség ügyel a közrend betartására, és ők jogosultak az élelmiszer kiosztására, illetve eladására. A dél-amerikai országok közül Venezuelában él a legnagyobb spanyol populáció.

A miniszterelnök-helyettes szerint a venezuelai kormány el akarja terelni a figyelmet saját problémáiról, a demokrácia hiányáról, az emberi jogokat ért sérelmekről, az árúhiányról, ezért támadja folyamatosan Spanyolországot azzal, hogy beavatkozik a belügyeibe. A venezuelai elnök viszont épp ugyanezt állítja Spanyolországról. Egy csütörtöki nyilvános eseményen azt mondta, hogy "menekülve Rajoy és az IMF elől"

2,5 millió fiatal hagyta el a dél-európai országot.

Nicolás Maduro szerint "világkampány" zajlik Venezuela ellen, amelyek mögött Mariano Rajoy, a spanyol ügyvezető miniszterelnök áll. A spanyolok azért foglalkoznak annyit Venezuelával, mert nem bocsátották meg, hogy Simón Bolívar felszabadította az országot az uralmuk alól - jegyezte meg. "Rajoy, gyáva, gyere Venezuelába, és csinálunk egy miniszterelnöki vitát és részt veszek én is" - mondta arra utalva, hogy a spanyolországi parlamenti választások közeledtével a pártok kampánytémává tették Venezuela helyzetét.

Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt elnöke a héten Venezuelában járt, és találkozott az ellenzéki vezetőkkel. A politikus visszatérve azt mondta: amit ott látott az "katasztrófa", és "emberek halhatnak meg", ha nem kapnak sürgősen gyógyszert és segítséget. Arra kérte Pablo Iglesiast, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá!), nevű párt elnökét, hogy mivel éveken át járt Venezuelába támogatva a chávizmust, megvannak a kapcsolatai ahhoz, hogy segítséget szerezzen a politikai foglyok szabadon engedéséhez.

- fogalmazott. A Spanyolországban radikális, baloldali változásokat követelő Podemost régóta vádolják azzal, hogy kapcsolatot tart fenn a venezuelai vezetéssel, és meghatározó alakjai pénzt kaptak az előző elnök, Hugo Chávez kormányától. Ezeket a "feltételezéseket" a párt vezetői következetesen visszautasítják. A Podemos a közvélemény-kutatások szerint a második helyen végezhet az egy hónap múlva esedékes spanyol parlamenti választásokon, vagyis átvette a vezető szerepet a spanyol baloldalon a szocialista párttól, így ha nem is nyer, a legnagyobb ellenzéki párt lehet.