Vizsgálat indult Németországban a Mein Kampf újranyomása miatt

Vágólapra másolva!
A kritikai megjegyzések nélküli kiadás náci propagandának minősülhet.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított az ügyészség Németországban május 27-én, pénteken az ellen a német kiadó ellen, amely Adolf Hitler Mein Kampf című művének új, de kritikai jegyzetek nélküli kiadását tervezi, ami azonban a náci propaganda terjesztését tiltó törvénybe ütközhet.

Uszításnak minősülhet

A lipcsei székhelyű Verlag Der Schelm honlapján jelentette be, hogy a nyáron újranyomja Hitler könyvének 1943-as kiadását. A náci diktátor 1924 és 1926 között írta a Mein Kampfot, amely később a náci ideológia és propaganda alapja lett.

A bajorországi Bamberg ügyészségi hivatala vizsgálatot rendelt el, mert azt gyanítják, hogy a kiadó terve uszításnak minősül.

Hitler szerzői joga lejárt

A Mein Kampf kiadását a második világháború után megtiltották a szövetségesek, ám a mű szerzői jogai 70 évvel Hitler 1945-ös halála után, vagyis tavaly év végén lejártak, így Hitler politikai értekezése január 1-je óta szabadon felhasználható.

Így jelenhetett meg a Mein Kampf - Kritikai kiadás című könyv január elején, amelyet a müncheni Kortárs Történelmi Intézetben (IfZ) mutattak be. Az IfZ által négyezer példányban megjelentetett, 3500 kritikai jegyzettel kiegészített, 1950 oldalas könyvben először jelentek meg nyomtatásban Hitler gondolatai a második világháború óta Németországban.