Fellebbezett a Köpcös

Joaquín Guzmán el chapo
Joaquin Guzmán kétszer szökött meg Mexikó legszigorúbban őrzött börtönéből.
Vágólapra másolva!
Fellebbezett Joaquín Guzmán mexikói drogbáró, a Köpcös az Egyesült Államokba történő kiadatása ellen.
Vágólapra másolva!

A fellebbezést még csütörtökön nyújtották be, a mexikói kormánynak 48 órája van az elbírálásra - közölték az ügyvédjei pénteken Mexikóban.

Egyikük, Jose Luis Gonzalez közölte: fellebbezést nyújtottak be a külügyminisztérium alkotmányellenes döntése és azok ellen, akik sürgősen ki akarják adni a drogbárót az Egyesült Államoknak. A mexikói külügyi tárca múlt héten engedélyezte a kiadatási eljárás folytatását.

A Köpcös rendőrkézen Forrás: AFP/RONALDO SCHEMIDT/Ronaldo Schemidt

A külügyminisztérium közleményben tudatta: az Egyesült Államok megfelelő biztosítékokat adott arra, hogy Guzmánt nem fogják kivégezni. Mexikóban nincs halálbüntetés, és az ország nem adja ki olyan állampolgárát más államnak, akit emiatt halálbüntetés fenyegethet.

Guzmánt az Egyesült Államokban kábítószer-kereskedelem mellett pénzmosás, illegális fegyverbirtoklás és gyilkosság vádjával akarják bíróság elé állítani.

Hírforrások korábbi beszámolói szerint a kiadatást korábban a Köpcös is akarta, ugyanis az volt a terve, hogy ügyvédjei révén az amerikai hatóságokkal valamiféle alkut köt az enyhébb büntetés érdekében.