Bukarest: Putyin a régió biztonságát fenyegeti

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik a Kremlbe egy találkzóra Moszkvában
Vágólapra másolva!
A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezte a román külügyminisztérium Vlagyimir Putyin pénteki kijelentéseit. Az orosz elnök ugyanis válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítése miatt. Bukarest szerint a rendszer nem irányul az oroszok ellen.
Vágólapra másolva!

A régió biztonsága elleni fenyegetésként értelmezhető az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai rakétapajzs elemeinek Romániába telepítésére - írta szombati közleményében a bukaresti külügyminisztérium, ismételten hangsúlyozva ez utóbbi lépés védelmi jellegét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik a Kremlbe egy találkozóra Moszkvában Forrás: AFP/Maxim Shemetov

A román külügyi tárca az orosz elnök előző napi, athéni látogatásán tett kijelentéseire reagált.

Bizonyos lépésekre kényszerülnek

Putyin a dél-romániai Deveselun május 12-én felavatott amerikai rakétavédelmi ütegre utalva azt állította:

Oroszország válaszlépésekre kényszerül

mind Románia, mind - a rakétapajzs kiépítéséhez most csatlakozó - Lengyelország esetében.

Ha tegnap abban a romániai térségben az embereknek még fogalmuk sem volt, mit jelent célponttá válni, mától arra kényszerülünk, hogy bizonyos lépéseket tegyünk védelmünk érdekében - idézte Putyint a román sajtó.

A bukaresti külügyminisztérium meglepetésének adott hangot az orosz elnöknek a "valóságtól eltekintő" álláspontja miatt.

Feszült légkör

Az amerikai-román rakétavédelmi egyezmény pontosan szabályozza a deveselui támaszpont szigorúan defenzív jellegét az ENSZ előírásainak megfelelően - írta közleményében a román külügy.

Bukarest ismételten leszögezte, hogy

ez a rendszer nem irányul az Orosz Föderáció vagy más állam ellen.

Ennek a ténynek az ismételt eltorzítása csak a feszült légkör fenntartását szolgálja, ellentétben azzal a nyitott szellemmel, amit Románia és szövetségesei tanúsítottak a rakétavédelem terén - fogalmaz a bukaresti külügy.

A kommüniké megjegyzi: "furcsa" ezt a kérdést a regionális biztonság szintjén emlegetni, amikor "közismert", mi keltette a regionális biztonsággal kapcsolatos aggályokat a térségben.