Újabb lázadás egy szír börtönben

Vágólapra másolva!
A rendőrfőnököt és a börtönigazgatót is foglyul ejtették a rabok a szíriai Hama város börtönében kitört lázadás során. A foglyok azt követelik, hogy engedjék szabadon őket.
Vágólapra másolva!

Újabb lázadás tört ki a közép-szíriai Hama város központi börtönében, a foglyok túszul ejtették az intézmény igazgatóját és a város rendőrfőkapitányát - jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az OSDH szerint a mostani börtönlázadás komolyabb, mint a május eleji, mert a foglyok a börtönigazgató és a rendőrfőkapitány mellett kilenc másik rendőrt is túszul ejtettek.

A börtönlázadók a szabadon engedésüket követelik.

A szíriai hatóságok válaszképpen megszüntették a víz- és áramellátást a börtönben.

Iszlamisták és politikai foglyok

A május elején kirobbant lázadásban tíz őrt ejtettek túszul. A nagyrészt politikai foglyok által indított börtönlázadás annak következtében robbanthatott ki az OSDH közlése szerint, hogy a fogvatartottak tiltakoztak sorstársaiknak egy másik, Damaszkuszhoz közeli katonai börtönbe való átszállítása ellen, illetve az ellen, hogy többeknek elnapolták a bírósági tárgyalását.

Értesülések szerint

a katonai börtönben számos fogvatartottat végeztek ki az utóbbi években.

A mintegy 800 fogoly május eleji lázadását nem sikerült a szíriai hatóságoknak leverniük, ezért a damaszkuszi rezsim beleegyezett a szabadon engedésükbe. A hatóságok azonban csak százukat engedte el, a többiek ellen vádat emeltek - közölte az OSDH.

A szervezet szerint a fogvatartottak között politikai foglyok és iszlamisták is vannak.

200 ezren kerület börtönbe

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint a damaszkuszi hatóságok több ezer embert, köztük politikai foglyokat tartanak fogva vádemelés nélkül. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya következetesen

tagadja azokat a vádakat, hogy a fogvatartottakat gyakran kínzásnak vetik alá a börtönökben.

Aszad kormánya tagadja, hogy kínoznák a foglyokat Forrás: AFP/-

Az OSDH szerint a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta mintegy 200 ezer ember került a rezsim börtöneibe.