Halálos vihar söpört végig Dél-Németországon

Áradás Németországban
Áradás okozta pusztítás nyomai a dél-németországi Braunsbachban
Vágólapra másolva!
Súlyos viharok és áradások miatt legkevesebb négyen vesztették életüket, és többen megsérültek hétfőre virradó éjszaka Dél-Németországban.
Vágólapra másolva!

A baden-württembergi Schwäbisch Gmünd településen meghalt egy tűzoltó, amikor ki akart menteni egy vasúti aluljáróból egy embert, akinek később már csak a holttestét tudták kimenteni, Weissbachban pedig egy 60 éves férfi holttestére bukkantak egy elárasztott mélygarázsban. Az ugyancsak Baden-Württemberg tartománybeli Schorndorfnál még vasárnap este egy 13 éves kislány halt meg, aki egy vasúti híd alatt keresett menedéket a vihar elől, és elsodorta egy vonat. Vele volt egy 12 éves kisfiú, aki nem sérült meg, de pszichológusok segítségére van szüksége a megrázkódtatás miatt.

Schwäbisch Gmünd Forrás: Origo olvasói fotó

Németország déli részén több tartományban évtizedek óta nem tapasztalt erősségű vihar pusztított, helyenként

1-2 óra alatt annyi eső esett, amennyi máskor hetek alatt.

A bajorországi Hohenthann bei Landshut településen egy óra alatt négyzetméterenként 67 liter víz zúdult le.

Autókat sodort el a víz

A baden-württembergi Braunsbach településen a heves esőzések miatt egy folyó kilépett a medréből és elárasztotta a 900 fős falut. Az áradás miatt több ház beomlott, és a sártenger autókat sodort magával. A helyszínen 150 embert - tűzoltót, a vöröskereszt munkatársait és technikai segítőket - vetettek be a mentési munkálatokra.

Áradás okozta pusztítás nyomai a dél-németországi Braunsbachban Forrás: MTI/EPA/Franziska Kraufmann

Az áradások és földcsuszamlások miatt több térségben akadozik a közlekedés, és több tucat ház pincéjét árasztotta el a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék. Az első becslések szerint több millió eurós nagyságrendű kár keletkezett a ciklon miatt, amely a német meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint hétfőn lassan továbbvonul Franciaország felé és Németország nyugati részén heves esőzést, helyenként jégesőt okozhat.