Sokkoló információk kerültek elő Salah Abdeslam számítógépéből

párizs merénylet brüsszel elfogás
Brüsszel, 2016. március 18. Belga rendőrök egy lezárt műveleti területen a brüsszeli Molenbeek negyedben 2016. március 18-án, ahol rendőrségi és sajtóhírek szerint elfogták a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Vágólapra másolva!
Egy hétfői brit lapértesülés szerint a párizsi és brüsszeli merényletek egyik szervezője, Salah Abdeslam számítógépében talált adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam dzsihádista szervezet nagyszabású terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.
Vágólapra másolva!

A The Sun – a legnagyobb példányszámú brit tömeglap – brit biztonsági és kormányzati forrásai szerint a francia és a belga vizsgálati hatóságok a laptopban lelt információkból arra következtetnek, hogy a terrorcsoport mindenekelőtt a Marseille-ben június 11-én esedékes angol–orosz mérkőzés szurkolói elleni merényletre készült. A lapnak név nélkül nyilatkozó brit illetékesek szerint a számítógépes adatokban drónokról is szó esik, és a biztonsági szakértők a beszámoló szerint attól tartanak, hogy az Iszlám Állam akár vegyi fegyvereket is bevethet a nézők ellen a stadion fölé irányított repülő szerkezetekről.

Belga rendőrök fogták el Salah Abdeslamot Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Stadionon kívül is támadhatnak

A laptopból kinyert információkból arra is lehet következtetni, hogy a dzsihádista csoport öngyilkos merényletekkel vagy automata fegyverekkel végrehajtott támadásokat is tervezhet a szurkolók ellen, nem feltétlenül a stadionban és a környező biztonsági zónában, hanem Marseille szórakozónegyedeiben, ahol az angol szurkolók a mérkőzés előtt várhatóan nagy számban összegyűlnek majd. A The Sun idézi a belga biztonsági szolgálatok egy illetékesét, aki szerint a laptopban talált célpontlista elején szerepel Marseille óvárosi kikötői negyede.

Egyedüliként maradt életben

Salah Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihádista csoportnak, amely 130 emberrel végzett a november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozatban. Az európai körözési listát vezető, 26 éves Abdeslamot március 18-án fogták el Brüsszelben, és a The Sun beszámolója szerint ekkor találták nála az Európa-bajnokság elleni merényletterveket tartalmazó laptopot.