Újra lelőné a gorillát a cincinnati állatkert igazgatója

Cincinnati gorilla
Vágólapra másolva!
Ma sem döntene másként a cincinnati állatkert igazgatója, aki szerint súlyos veszélyben volt a gorillák kifutójába beesett kisgyermek. A kisfiú családja is közleményt adott ki. 
Vágólapra másolva!

Megvédte kollégái döntését a cincinnati állatkert igazgatója, aki szerint

nagyobb tragédia is történhetett volna,

ha nem lövik le Harambét, a 17 éves hím gorillát. A kifutóba szombaton esett be egy hároméves kisfiú, a 180 kilós állat percekig hurcolta magával, mielőtt gondozói kilőtték.

Izgatott és szeszélyes

„Kiállunk a döntésünk mellett, ma is ugyanezt tennénk” – nyilatkozta Thane Maynard a hétfői sajtótájékoztatóján. Az igazgató úgy fogalmazott:

aki kétségbe vonja a döntést, az egyáltalán nem érti a főemlősök biológiáját.

Maynard azt mondta, hogy az ezüsthátú gorilla „nyilvánvalóan izgatott és zavart volt”, és „szeszélyesen viselkedett”, amikor riadóztatták az állatkert sürgősségi csapatát.

A kertben gondozók is azonnal észrevették, hogy a kisfiú beesett a kifutóba. Az ott élő három gorillát korábban betanították, hogy egy különleges hangjelzésre visszamenjenek az alvóhelyükre, ezért ezt alkalmazták. A két nőstény vissza is kullogott, viszont Harambe nem reagált a jelzésre, hanem inkább felkapta a gyermeket.

Veszélyben volt

Az esetről készült videón az igazgató szerint látni, hogy az állat hurcolja a gyermeket, akinek a feje többször is súrolta a betont. Thane Maynard szerint az altatólövedék azért nem jöhetett szóba, mert az állat nem azonnal alszik el tőle, és ijedtében bánthatta volna a gyermeket. Ezért döntöttek a lelövés mellett.

– tette hozzá.

A kisfiú az igazgató szerint veszélyben volt Forrás: YouTube

Egy tanú az amerikai WLWT TV-nek elmondta, hogy a gyermek be akart menni a vízbe a gorillák mellé. Édesanyja többször is rászólt, de amikor egyik pillanatban a velük lévő többi gyerekre figyelt, a fiú átmászott a kerítésen, és beesett a kifutóba.

Az igazgató többször is hangsúlyozta, hogy hiába tűnt békésnek az állat, a kisfiú súlyos veszélyben volt, egy ezüsthátú gorilla esetében nem szabad kockáztatni. Elmesélte azt is, hogy egyszer a saját szemével látta, ahogy Harambe

egy kézzel összetört egy kókuszdiót.

Mint mondta, a gorillák karjai olyanok, mint egy ember combja.

Az állatkert egyébként minden biztonsági előírásnak megfelelt, de a jövőben felülvizsgálják, hogyan tehetnék még biztonságosabbá.

Köszönet a családtól

Amerikai állatvédők az eset után virrasztást tartottak a lelőtt gorillára emlékezve. Az állat elpusztítása a közösségi médiában is hatalmas felháborodást váltott ki. Több mint kétezer ember írta alá a Change.org honlapon közzétett tiltakozást, amely élesesen bírálta a cincinnati rendőrséget és az állatkertet, amiért lelőtték a gorillát, és a szülők felelősségre vonását követelték, amiért nem vigyáztak gyermekükre.

A kisfiú családja vasárnap közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy a gyermek jól van.

„Teljes szívből szeretnénk hálánkat kifejezni a cincinnati állatkert dolgozóinak, hogy ilyen gyorsan cselekedtek. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz döntés volt, és gorillájuk elvesztését gyászolják” – írták.

A rendőrség vasárnap közölte, hogy nem emeltek vádat a szülők ellen, akiknek kilétét nem hozták nyilvánosságra.