Juncker: Kétszer is gondolja meg Erdogan, hogy felrúgja-e a szerződést

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden arra intette Törökország államfőjét, Recep Tayyip Erdogant, hogy kétszer is gondolja meg az Európai Unióval kötött migránsszerződés felrúgását
Vágólapra másolva!

A megállapodás révén számottevően megcsappant április óta a Törökországon keresztül Európába vándorolni akaró menekültek száma, mivel Ankara nem engedi őket tovább. Cserébe viszont egyebek közt azt követeli, hogy az EU biztosítson vízummentességet Törökország állampolgárainak.

Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Frederick Florin

Juncker egy nappal azt követően intette józanságra Erdogant, hogy Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter figyelmeztetőn megpendítette: az EU és Ankara migránsmegállapodása érvényét veszti, ha Brüsszel nem áll kedvezően a török vízumköveteléshez.

Juncker Párizsban egy sajtóebéden adott kedden nyilvánosan hangot intelmének. Mint mondta,

hosszú időn át baráti volt viszonya Erdogannal, ám kapcsolatuk mostanra "zavarossá" vált.

A migránsalkut "hosszú napokon és éjeken" át folytatott vita ütötte nyélbe, és Ankarának teljesíteni kellene a megállapodásba foglalt, Törökországra vonatkozó mind a 72 feltételt, hogy megkaphassa a vízummentességet - mondta Juncker. Hozzátette, hogy ha a tejesítés foghíjas marad, akkor Erdogannak kell majd megmagyaráznia, hogy miatta nem utazhatnak a törökök szabadon Európába.

Juncker a nem teljesített feltételek közül kiemelte, hogy Ankara még mindig nem enyhített terrorellenes törvényein.