Mindent boríthat a franciaországi sztrájk

Franciaország, munkaügyi reform
Marseille, 2016. május 26. A CGT francia szakszervezeti szövetség aktivistái és támogatói tüntetnek a kormány munkajogi reformja ellen a dél-franciaországi Marseille-ben 2016. május 26-án. Franciaországban az elmúlt hónapokban a szakszervezetek és civil mozgalmak rendszeres tüntetésekkel követelik a törvénytervezet visszavonását. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint két héttel a futball Európa-bajnokság előtt még mindig teljes a káosz Franciaországban. A vasúti szakszervezetek után a közösségi közlekedésben dolgozók is sztrájkot hirdettek meg, a kormány viszont nem enged. 
Vágólapra másolva!

Nem enged a francia kormány, pedig a szakszervezetek munkabeszüntetése már a június 10-én kezdődő

futball Európa-bajnokságot is veszélyezteti.

Francois Hollande elnök úgy fogalmazott: a fenyegetések ellenére sem lehet arról szó, hogy visszavonják az új munkajogi törvényt.

A múlt héten már komoly összecsapások voltak Franciaországban Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Fokozódik a káosz

Franciaországban már a múlt héten komoly összecsapások voltak a törvény ellen tüntetők és a rohamrendőrök között. A héten ráadásul tovább fokozódhat a káosz: az olajfinomító munkások után kedd estétől az állami vasúttársaságnál (SNCF) dolgozók függesztik fel a munkát. A szakszervezetek elvileg június 6-án folytatják a tárgyalásokat az SNCF-fel, amely a június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos szállítója.

„Nem fogjuk az embereket megakadályozni abban, hogy eljussanak a mérkőzésekre, de ehhez az is kell, hogy a kormány akarjon tárgyalni.

- mondta Philippe Martinez, a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT vezetője.

Több jog a cégeknek

Márpedig a kormány továbbra is hajthatatlan, és mindenképpen végigviszi a reformot, amellyel rugalmasabbá kívánja tenni a munkaerőpiacot, hogy csökkentse az egy évtizede 10 százalék felett stagnáló munkanélküliséget.

Rohamrendőrök egy felgyújtott útakadály előtt, amellyel a sztrájkolók eltorlaszoltak egy olajfinomítóhoz vezető utat az észak-franciaországi Douchy-les-Mines településen Forrás: MTI/EPA/Thibault Vandermersch

A törvény több ponton is hatalmas változást hoz a munkavállalók életébe. Nagy vita alakult ki például a 35 órás munkahét körül, ami ugyan marad, de a munkáltatók kevesebb, vagy több óráról is tárgyalhatnak a szakszervezetekkel (azzal a kikötéssel, hogy a maximum a heti 46 óra). A vállalatok ráadásul

könnyebben csökkenthetik majd a béreket, és leépíthetnek embereket.

Cserébe a dolgozóknak nagyobb mozgásterük lesz a szabadságok terén.

Zsarolás az EB előtt

Az ország iparának nagy részét megbénító vasúti sztrájk ráadásul csak a kezdet, hiszen a párizsi régióban csütörtöktől a közösségi közlekedésben dolgozók is határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdenek. A légi irányítók péntektől vasárnapig hirdettek belső vállalati követelések miatt sztrájkot. A kikötői dolgozók pedig szintén a CGT felhívására 24 órás munkabeszüntetéssel csütörtökön követelik a munkajogi reform visszavonását.

A törvény szenátusi vitája június 14-én - a labdarúgó Európa bajnokság alatt - kezdődik, a szakszervezetek aznapra hirdettek ismét országos tiltakozónapot, egy hatalmas nagygyűléssel Párizsban. Ez akár zsarolásnak is felfogható, hiszen a kormánynak mindenképpen el akarja kerülni, hogy Európa legnagyobb sporteseménye alatt teljesen megbénuljon az ország. A turisztikai hivatal már így is arra figyelmeztetett, hogy

a káosz miatt kevesebb látogató érkezik az országba,

melyet a tavaly novemberi merényletek óta eleve kevesebben keresnek fel.