Bölcs politikusnak tartják Donald Trumpot az észak-koreaiak

2016.06.01. 13:01

Dicsérte a teljes állami kontroll alatt tartott észak-koreai sajtó Donald Trumpot, aki a republikánusok elnökjelöltje lesz az amerikai elnökválasztáson: a DPRK Today című lap véleménycikke bölcsnek és előrelátónak nevezte a politikust, és az észak-koreai Munkapárt hivatalos lapja is, bár visszafogottabban, de pozitívan írt a milliárdossal kapcsolatban.

A DPRK Today állami lap kedden megjelent cikkében Han Jong Mok, a szerző, akit kínai Észak-Korea-szakértőként neveznek meg,

a "bölcs" Trumpot szembeállította a demokraták legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsával, a "nehézkes észjárású" Hillary Clintonnal.

Úgy vélte, hogy az amerikaiaknak nem Clintonra kellene szavazniuk, hanem Trumpra, aki a nukleáris kérdésről közvetlenül kezdene tárgyalásokat Phenjannal.

Az újság nem tekinthető ugyan Észak-Korea hivatalos politikai irányvonalának, azonban szakértők szerint nagy valószínűséggel tükrözi Phenjan gondolkodásmódját. A BBC brit közszolgálati média Aidan Foster-Carterre, a leedsi egyetem egyik professzorára hivatkozva úgy vélte, hogy a DPRK Today cikkén keresztül nem Phenjan szólalt meg, az viszont biztos, hogy

az észak-koreai vezetés így próbálja meg kideríteni, "merről fúj a szél" Washingtonban.

A véleménycikk "előrelátó politikusnak" nevezte a New York-i milliárdost, amiért korábban kifejtette, elnökké választása esetén nem zárná ki annak lehetőségét, hogy Washington kivonja csapatait Dél-Koreából, ha Szöul nem fizetné meg az amerikai katonák költségeit, és

hajlandó lenne találkozni Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

Trump márciusban a The New York Times című amerikai napilapnak nyilatkozott úgy, hogy Dél-Koreának és Japánnak sokkal többet kellene fizetnie a két országban állomásozó, összesen mintegy 78 ezer amerikai katonáért.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltjeForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Arról pedig a Reuters hírügynökségnek nemrég adott interjújában beszélt, hogy hajlandó találkozni Kim Dzsongunnal. "Beszélnék vele, semmi gondot nem jelentene számomra, hogy beszéljek vele" - mondta Trump.

A milliárdos által felvetett lépések évek óta Phenjan célkitűzései közé tartoznak. Észak-Korea biztonsági fenyegetésként tekint az amerikai katonákra, és régóta távozásukat követeli, míg

a Washingtonnal folytatott tárgyalások javítanák Észak-Korea nemzetközi megítélését

és - Phenjan szerint - elismernék azt is, hogy az ország az atomhatalmak közé tartozik.

A Rodong Szinmun című észak-koreai pártlap szerdai cikkében visszafogottabban nyilatkozott.

Megemlítette, hogy Trump megjelenése aggodalmat váltott ki Dél-Koreában az amerikai csapatkivonásra vonatkozó megjegyzése miatt. Hozzátette, hogy Szöulnak nem kellene külföldi erők kiszolgálójaként élnie, és vissza kellene térnie a koreai nép oldalára. Az újság mindenesetre nem tett közvetlen megjegyzést Trumpra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK