Nem akar a menekültek számáról vitázni az új osztrák kancellár

Christian Kern
Picture taken on January 31, 2014 shows the CEO of the Austrian Federal Railways (ÖBB) Christian Kern during a press conference in Vienna. Signs grew on May 12, 2016 that Austria's Social Democrats (SPOe) will pick as chancellor the head of the national rail company, Christian Kern, following Werner Faymann's resignation. / AFP PHOTO / APA / HANS KLAUS TECHT / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Nem érdekli a menekültek számáról szóló vita az új osztrák kancellárt. Christian Kern szerint fontosabb kérdés, hogyan lehet a migránsokat integrálni a társadalomba. Korábban 37 500 főben határozták meg a befogadás felső korlátját.
Vágólapra másolva!

A menekültek számáról szóló vita nem érdekel különösebben. Ehelyett inkább az foglalkoztat, hogy miképpen lehet majd integrálni ezeket az embereket és munkát adni nekik - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár szerdán este.

Christian Kern szerint az a fontos kérdés, hogyan lehet a menkülteket integrálni Forrás: AFP/Hans Klaus Techt

Az osztrák politikai életben egy napja folyik a "számháború" az érkező menekültek pontos számáról.

"A kormány hitelessége múlhat a számokon"

Korábban, még a Werner Faymann által vezetett osztrák kormány

37 500 főben határozta meg

a befogadás felső korlátját. A döntés szerint amennyiben idén többen érkeznek, Ausztria lezárhatja a határait. A korábbi hivatalos közlések szerint 22 ezer menekült érkezett idén Ausztriába, így várhatóan már szeptemberben elérik a kitűzött felső értéket.

Christian Kern kedden 11 ezer emberről beszélt. Ebben az esetben nem számolták a családegyesítéssel érkezőket, és azokat sem, akiket a dublini egyezmény értelmében visszaküldtek más országokba.

Néhány kormánytag és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból tiltakoztak a kancellár által közölt számok ellen. A szociáldemokrata védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a kormány hitelessége múlhat azon, milyen számokat közöl a lakossággal.

90 ezer menedékkérelem

Kern az osztrák közszolgálati televízió (ORF) szerda esti híradójában úgy fogalmazott:

hiszen egyszer az Ausztriába érkezők, másszor a menedékstátuszra jogosultakról van szó. Az utóbbiak jelentősen kevesebben vannak - mondta a kancellár.

A híradó beszámolója szerint

Wolfgang Sobotka belügyminiszter csütörtökre ígért tájékoztatást a pontos számokat illetően.

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be.