Tovább robbantgatna Észak-Korea

2016.06.01. 09:01

Észak-Korea nem kíván felhagyni atomprogramjával - mondta sajtóértesülések szerint Ri Szujong, a Koreai Munkapárt alelnöke, a párt politikai bizottságának tagja a Kínai Kommunista Párt nemzetközi főosztályát vezető Szung Taónak Pekingben.

Szinte titokban kezdett tárgyalásokat Kínában Ri Szujong, a Koreai Munkapárt alelnöke, a szervezet nemzetközi ügyekért felelős vezetője. A csütörtökig tartó, meglepetésszerű találkozóról az észak-koreai pártsajtó is csak szerdán közölt először hírt. A titkolózás nem véletlen, hiszen kényelmetlen kérdésekről is szó esik: az ország atomprogramjáról, amit a nagy erejű kommunista szomszéd, Kína is ellenez. 

A beszámolók szerint Ri már meg is mondta vendéglátóinak:

országa nem hagy fel az atomprogrammal.

azt mondta, hogy országa egyszerre törekszik a gazdaságépítésre és nukleáris erejének fejlesztésére.

A kétoldalú találkozóról kiadott kínai jelentés nem tett említést a Pekingben rossz szemmel nézett és nemzetközi szinten is bírált észak-koreai atomprogramról. A Kínai Kommunista Párt (KKP) közleménye a két párt közötti kapcsolatok megszilárdításának és fejlesztésének szándékát hangsúlyozta.

Kína kormányzati szinten is többször kifejezte, hogy nem szeretne atomfegyvert a szomszédságában, a Koreai-félszigeten, és támogatta az ENSZ BT Észak-Koreát fegyverkísérletei miatt büntető szankciókat is.

Ri alig néhány órával azt követően érkezett a kínai fővárosba, hogy hazájában

ismét kudarccal végződött egy ballisztikus rakétakísérlet.

A 12 autóból álló konvoj a repülőtérről egyenesen a Tiaojütaj állami vendégházba szállította a delegációt és az őket fogadókat.

A dél-koreai sajtóban azt latolgatják, milyen szinten fogadják még a pártdelegáció élén érkezett phenjani vezetőt, aki korábban külügyminiszterként is szolgált. Egy biztos: Vang Ji kínai külügyminiszter szerdán Kanadában kezd tárgyalásokat.