Fegyveres ámokfutás egy amerikai egyetemen

2016.06.01. 19:54

Lövöldözés miatt lezárták szerdán a kaliforniai UCLA egyetemet Los Angelesben. A támadásban ketten haltak meg, a rendőrség közlése szerint lehetséges, hogy az elkövető öngyilkos lett.

A diákoktól érkezett twitter-üzenetekből derült ki, hgy magas, fekete dzsekibe és fekete nadrágba öltözött, férfi a merénylő.

A rendőrök lezárták az egyetemetForrás: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

Az egyetemet, melynek mintegy negyvenezer hallgatója van, ellepték a helyi rendőrség és az FBI emberei, és miközben interneten és okostelefonokon arra szólították a diákokat, hogy húzódjanak fedezékbe, megkezdődött a kimentésük is.

A hallgatói önkormányzat helyettes vezetője, a 20 éves Rafi Sands okostelefonon a helyi sajtónak elmondta, hogy a rémült diákok az ő előadótermében a nadrágszíjaikkal próbálták meg lezárni az előadóterem ajtaját, és mindenki próbált a padok alá húzódni. A 21 éves Mehwish Khan mérnökhallgató a Los Angeles Times munkatársának - szintén okostelefonon - elmondta, hogy ő és a barátnői a mosdóba menekültek, nagy volt a fejetlenség.        

Az amerikai televíziós csatornák helikopterről készített felvételekkel követik az eseményeket. Jól látható, hogy a diákok rohamrendőrök  és mesterlövészek felügyeletével, fejük fölé tett kézzel vonulnak ki az egyetem területéről. A Los Angeles-i rendőrség és az FBI munkatársai mellett jelen vannak robbanóanyagokkal is foglalkozó tűzszerészek. Bombát, vagy más fegyvert nem találtak. Elővigyázatosságból riadót rendeltek el Los Angeles egész területére. 

Az első értékelések szerint - bár a lövöldözés okát egyelőre  csak találgatják, - nem terrortámadás történt. A rohamrendőrök épületről épületre, folyosóról folyosóra haladva vizsgálták át az egyetemet, és az egyik épületében megtalálták a két áldozat holttestét. A rendőrök szerint az is lehetséges, hogy  egyikük a lövöldöző. A Los Angeles-i rendőrfőnök, James Herren szerint nem zárható ki az sem, hogy öngyilkos akció történt.