Varsót nem érdekli Brüsszel véleménye

Horizontal
(FILES) This file photo taken on December 14, 2015 shows Poland's Foreign Minister Witold Waszczykowski attending an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels. Poland's new conservative government is under fire over after passing a public media law. "We just want our country to cure some illnesses so that he can recover," the foreign minister said on January 3, 2015. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jogállamisági eljárást indított Lengyelország ellen.
Vágólapra másolva!

„Mi úgy tekintünk erre a dokumentumra, mint egy véleményre, javaslatra, ami semmire se kötelez bennünket” – mondta a külügyminiszter a lengyel rádiónak adott interjúban.

Szerinte a jogállamisági mechanizmus elindítása nem az ország megbüntetését jelenti; ez egy belső bizottsági eljárás, amelyet 2014-ben a testület vezetett be, és nem uniós tagországok (hanem a bizottság) kezdeményezése volt.

„A bizottság tanácsokat adhat, de nem ítélkezhet fölöttünk. A tagországok közötti alkuk révén megválasztott hivatalnokoknak nem áll jogukban döntéseket hozni a tagországok helyzetéről" - mondta a külügyminiszter.

Witold Waszczykowski szerint Brüsszel nem ítélkezhet Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Amit Brüsszel kifogásol

Az Európai Bizottság szerdán hivatalosan elindította Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus alkalmazását, elküldve a lengyel hatóságoknak az alkotmánybíróságra vonatkozó törvénymódosításokkal kapcsolatos álláspontját.

Frans Timmermans szerint a lengyel féllel folytatott intenzív párbeszéd ellenére egyelőre nem sikerült megoldást találni a főbb vitás kérdésekre. A bizottság szerinte nem kíván belefolyni a lengyelországi politikai vitákba, az eljárásnak az a célja, hogy gyors és hatékony megoldást találjanak a problémákra, és biztosítsák a jogállamiság működését.

Bár az Európai Bizottság nem hozta nyilvánosságra állásfoglalásának szövegét, közleményében világossá teszi, hogy mit kifogásol. Aggályosnak tartja az alkotmánybíróság egyes tagjainak tavaly decemberi kinevezését, valamint a taláros testület ezzel kapcsolatos döntéseinek végre nem hajtását.

Kifogásolja továbbá a lengyel alkotmánybírósági törvény tavaly decemberi módosítását, illetve azt, hogy a kormány nem tartja tiszteletben az erről született márciusi alkotmánybírósági ítéletet, valamint az azóta hozott alkotmánybírósági ítéleteket. Varsónak két hét áll rendelkezésére, hogy a dokumentumra választ adjon, majd az Európai Bizottsággal közösen kellene kidolgoznia az azonosított problémák megoldását.