Százévesen halt meg a világ legidősebb maffiafőnöke

2016.06.03. 20:03

 Százévesen meghalt Procopio di Maggio, a szicíliai maffia, a Cosa Nostra legidősebb vezéralakja. 

A korrekorder "keresztapa" csütörtök este hunyt el otthonában, a Palermo melletti Cinisiben. Olasz sajtójelentések szerint ő volt a világ leghosszabb életkort megért maffiavezére. 

Di Maggio a Cosa Nostrát hosszú éveken át irányító maffiavezérnek, Toto Riinának a bizalmasa volt. Két merényletet élt túl, egyet 1983-ban, egyet pedig 1991-ben. Fiai közül egyet az alvilági belharcokban megöltek, egy másik fegyházbüntetését tölti.

A Toto Riina bizalmasaiból álló szűk körnek, a "Kupolának" ő volt az egyetlen olyan tagja, aki soha nem került börtönbe. Bár megvádolták, hogy ő volt a megbízója mintegy 20 maffiagyilkosságnak, a bíróság felmentette. 

Az agg maffiavezér 100. születésnapját soha nem látott tűzijátékkal ünnepelték városában január 6-ikán.  A túláradó ünneplés képei megütközést keltettek Olaszországban, mert Cinisi volt a szülővárosa a maffiaellenes küzdelem hősének és mártírjának, Peppino Impastatónak is, aki az 1970-es évek elején saját alapítású újsággal és rádióval küzdött az alvilág ellen, és 1978-ban robbantásos merénylet áldozatául esett.

A hatóságok megtiltották a di Maggio családnak, hogy nyilvános gyászszertartáson búcsúztassa az elhunytat.