Két erdélyi város visszavételére készülnek a magyarok

erdély választás 2014 riport románia
Főtér, Marosvásárhely
Vágólapra másolva!
Reális esélye van annak, hogy 16 év után Marosvásárhelynek magyar polgármestere legyen, bár egyelőre semmi sem dőlt még el. A vasárnapi romániai helyhatósági választások már alapvetően az őszi parlamenti megmérettetés előtti erőfelmérőnek számítanak. Elemzők a szociáldemokraták győzelmét jósolják. 
Vágólapra másolva!

A Liberális Mozgalom (PML) jelöltje, Liviu Alexa azt ígérte, bohócokat alkalmaz majd köztisztviselőnek, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott független, Octavian Buzoianu pedig a

Gheorghe Funar által hangoztatott metróötletet húzta elő

a kolozsvári választási kampányban. A hivatalban lévő besztercei polgármester sípályát, aquaparkot, nyári szánkózási helyet akart. Bár rengeteg vicces ígéretet tesznek a jelöltek a választási kampányban, minket most leginkább a magyarok érdekelnek.

Egy település, három azonos név

Három ugyanolyan nevű (Vasile Cepoi) polgármesterjelölt indul a Dragaseni nevezetű településen. A három jelölt közül a hivatalban levő városvezető azzal magyarázta a riválisok indulását, hogy ő Messi, és mindenki őt akarja legyőzni – írta a BBC. Szerinte éppen emiatt vetnek be ilyen trükköket az ellenfelek. A másik két jelölt visszautasította a vádakat. Egyébként a másik két jelöltet jobbközép pártok támogatják, míg a hivatalban lévő vezetőt a szociáldemokraták.

Még Florea vezet

Az erdélyi magyarság számára a legnagyobb téttel a marosvásárhelyi polgármester-választás bír. 16 év után most ismét reális esély van arra, hogy a városnak magyar polgármestere legyen. A magyar pártok hosszas huzavona és előválasztás után Soós Zoltán személyében találták meg az ideális jelöltet. A politikus függetlenként próbálja elhódítani a várost a 2000 óta kormányzó Dorin Floreától. A kampányban a magyar jelölt a korrupció megszüntetését ígérte.

Reális esély van arra, hogy most leváltsák Dorin Floreát, aki 2000 óta vezeti Marosvásárhelyt Forrás: Dorin Florea/Facebook

Soós esélyeit az növeli, hogy Floreán kívül több román jelölt is indul, így a minimális többségben lévő román voksok több jelölt között szóródhatnak. A voksolás előtt készített legutolsó felmérés szerint a biztos szavazók körében

Florea támogatottsága 38 százalékos, míg Soós Zoltáné 33 százalékos.

A többi jelöltnek nincs esélye a győzelemre. Az üzletemberből lett politikus, Dan Massca közel 10 százalékra számíthat, míg Ionela Ciotlaus a voksok 3 százalékát, Corneliu Florin Buicu (PSD) a 2 százalékát kapná. A felmérés elvégzése után eldőlt, hogy a PSD más jelöltet állít. A biztos szavazók közel 15 százaléka nem döntötte még el, hogy kit támogatna.

A részvétel dönthet

Kampányszakértők szerint a választás végeredményét a bizonytalanok mellett az fogja eldönteni, hogy a magyar közösség szavazási kedve növekszik-e, vagy sem, a felmérés ugyanis azt mutatja, hogy a magyar jelölt támogatottsága nem kérdéses, Soós Zoltán a legismertebb és kimagaslóan a legnépszerűbb marosvásárhelyi magyar politikus.

Soós Zoltán élvezi a magyar közösség bizalmát, de a részvételen nagyon sok múlhat Forrás: Soós Zoltán/Facebook

A magyarok körében 86 százalékpontos ismertséggel rendelkezik, és 78 százalékuk kedvező véleménnyel van róla. Az a kérdés, hogy végül hányan mennek el, hogy szavazzanak rá. A felmérésből kiderül: Soós Zoltánról elsősorban az jut eszükbe a magyaroknak, hogy ő az összefogás jelöltje, ennek köszönheti a magas ismertséget és népszerűséget. A magyarok elhiszik, hogy Soós Zoltán polgármesterként a magyar és a román közösséget egyaránt képviselni tudja.

Befuthat az RMDSZ

A magyarság számára a másik nagy téttel bíró voksolás Szatmárnémetiben lesz. A városban körülbelül 40 százalék a magyarok aránya, de ennek ellenére jó esély van arra, hogy

négy év után ismét magyar polgármestere legyen.

Ennek több oka is van. Egyrészt több román jelölt indul, másrészt a városban élők meglehetősen elégedetlenek a szociáldemokrata vezetéssel.

Egy, a választási kampány előtt közvélemény-kutatás szerint Kereskényi Gábor (RMDSZ) 28 százalékot, Dorel Coica (PSD) 27 százalékot szerezne, ha most vasárnap lenne a választás. Őket messze lemaradva követi Adrian Stef (Liberálisok) 13 százalékkal és Horia Anderco (független) 9 százalékkal, nekik valószínűleg nem lesz beleszólásuk az elsőségért folyó küzdelembe. A polgármesteri címet minden bizonnyal az a jelölt fogja megszerezni, aki a ma még bizonytalan választókat nagyobb arányban tudja megszólítani.

Baloldali győzelem lehet

Országos szinten a választás egyfajta erőfelmérő lesz az őszi parlamenti választás előtt. Romániát jelenleg egy szakértői kormány vezeti Dacian Ciolosszal az élen. Mind a szociáldemokraták, mind a liberálisok kívülről figyelik az eseményeket, és

már az országgyűlési megmérettetésre készülnek.

Az országos felmérések szerint a két nagy blokk közül a szocdemek tűnnek erősebbnek, és az elemzők is az ő győzelmüket várják vasárnap. A baloldal a bukaresti főpolgármesteri széket is megszerezheti.

Dacian Ciolos vezeti a szakértői kormányt Romániában Forrás: NurPhoto/Markus Heine/NurPhoto/Markus Heine

Az egyfordulós rendszerben a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármesterjelölt kerül a községháza vagy városháza élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksoknak legalább a felét. Így akár 20-30 százalékos támogatottsággal is polgármester lehet valaki, ha ő kapta a legtöbb szavazatot. A helyi és megyei tanácsban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott településen/megyében megszerezték a voksok legalább öt százalékát. Pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb legalább hét százalék, és a részt vevő politikai alakulatok számától függ.

Számháború

A romániai választói névjegyzékben 18 millió 265 ezer név szerepel, annak ellenére, hogy a statisztikai intézet szerint Románia állandó lakossága (kiskorúakat is beleértve) már tavalyelőtt húszmillió alá csökkent. Több mint hárommillió román vendégmunkás dolgozik ugyanis külföldön, akiknek

a többsége nem jelentkezett be hivatalosan az új lakhelyére,

és így továbbra is a romániai lakosság-nyilvántartásokban szerepel.

Romániában állandó vita van a választói névjegyzék hitelességéről Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Romániában a pártok rendszeresen azzal vádolják egymást, hogy a külföldre távozottak vagy a halottak adatait felhasználva törvénytelen voksokat juttatnak az urnákba: a – nem éppen megalapozatlan – gyanú kiküszöbölésére az állandó választási hatóság most egy új informatikai rendszert üzemelt be, amely a szavazásra jelentkező személyi száma alapján azonnal ellenőrzi, jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e, és nem szavazott-e már másutt.

Újdonságnak számít, hogy a legalább háromszázalékos támogatást szerző jelöltek

kampányköltségeit utólag elszámolja a választási hatóság.

Mivel a kampányt mostantól közpénzből finanszírozzák Romániában, a törvény szigorú szabályokat szabott a kampánykiadásokra.

Kevesebb a magyar jelölt

A jelöltek száma választásról választásra csökkent Romániában. Fokozatosan érvényes ez a magyar pártokra, amelyek a négy évvel ezelőtti 15 ezerhez képest most csak 11 ezer jelöltet indítanak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 8749, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) 2036, a Magyar Polgári Pártnak (MPP) 883 jelöltje van.

Több mint 50 – főleg székelyföldi – településen az RMDSZ polgármesterjelöltje biztos győztesnek számít, mert egyedül szerepel a szavazólapon. A szövetség attól tart, hogy a verseny hiánya alacsony részvételt eredményezhet, ami a megyei tanácsosjelöltekre leadott voksok számának csökkenéséhez, a magyar érdekképviselet gyengüléséhez vezethet.