Villám csapott a fesztiválozókba

németország árvíz
Simbach, 2016. június 3. Férfiak sárba ragadt gépjárművek mellett a heves esőzések által elöntött dél-németországi Simbachban 2016. június 3-án, ahol három ember holttestét emelték ki búvárok egy elárasztott lakóházból, négy embert még keresnek. A Bajorországban három napja tartó áradások eddig legkevesebb hat emberéletet követeltek, az okozott kár százmillió eurós nagyságrendű. (MTI/EPA/Peter Kneffel)
Vágólapra másolva!
Németországban villámcsapás miatt megsérült negyvenkét ember egy zenei fesztiválon szombatra virradó éjjel.
Vágólapra másolva!

A Németország nyugati részén, Köln térségében fekvő Mendigben rendezett Rock am Ring fesztivál szervezőinek közleménye szerint nyolcan súlyosan megsérültek, egy embert újra kellett éleszteni.

A pénteken kezdődött háromnapos szabadtéri fesztiválon szombaton és vasárnap is esős, viharos lehet az időjárás, de a szervezők a hatóságokkal egyetértésben úgy döntöttek, hogy folytatják a programokat. A Rock am Ring az egyik legnagyobb könnyűzenei fesztivál Németországban,

pénteken 90 ezer vendége volt.

Éjszaka Kölnben is ítéletidő volt, a tűzoltókat több mint kétszáz helyszínre riasztották, többnyire elárasztott pincékhez. Legkevesebb két ember megsérült.

Komoly károkat okozott Németországban az esős időjárás Forrás: MTI/EPA/DPA/Peter Kneffel

Katasztrófahelyzet

Az egy hete tartó, rendkívül csapadékos időjárás Németország más részein is katasztrófahelyzetet idézett elő. Az előző hét végén Baden-Württembergben, szerdán Bajorországban több települést sújtott a Markus Söder tartományi pénzügyminiszter által esőcunamiként jellemzett természeti csapás. Az áradások miatt

országszerte 11 ember halt meg,

a kár az első becslések szerint százmillió eurós nagyságrendű.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) szerint legfeljebb százévente egyszer fordul elő a mostanihoz hasonló időjárás, amelynek legfőbb jellemzője, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon sok csapadék hull viszonylag kis területen - egy járásban vagy egy városban -, és nem lehet pontosan megjósolni, hogy hol és mikor.

A DWD előrejelzése szerint Németország déli és nyugati részén a következő hét elejéig marad az esős idő.