A svájciak nem kértek az ingyenpénzből

Bern, 214. november 30.
Egy szavazó veszi át szavazólapját egy szavazóhelyiségben a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról tartott svájci népszavazáson Bernben 2014. november 30-án.  (MTI/EPA/Alessandro della Valle)
Bern, 214. november 30. Egy szavazó veszi át szavazólapját egy szavazóhelyiségben a bevándorlás korlátozásáról, valamint a jegybanki aranytartalékról tartott svájci népszavazáson Bernben 2014. november 30-án. (MTI/EPA/Alessandro della Valle)
Vágólapra másolva!
A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérések szerint a svájci választópolgárok túlnyomó többsége elutasította azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának járjon alanyi jogon havi 2500 frank. Ez nagyjából 700 ezer forintnak felel meg. 
Vágólapra másolva!

A gfs.bern kutatását a svájci köztévé ismertette, és eszerint a szavazók 78 százaléka nemet mondott a garantált alapjövedelemre.

A svájciak több kérdésről szavazhattak vasárnap.

Igent mondott a többség a menedékkérelmek elbírálásának felgyorsítására,

és arra is, hogy a meddő vagy örökletes genetikai betegséget hordozó párok esetében, mesterséges megtermékenyítésnél beültetés előtt genetikai szűrésnek lehessen alávetni a magzatot.

Svájcban nem kértek az alapjövedelemből Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Elutasították viszont azt, hogy az állami cégeket alakítsák át non-profit vállalatokká.