Kitüntetést kaphat, aki lelő egy drogdílert

politics government religion Horizontal
Philippines' president-elect Rodrigo Duterte gives a press conference in Davao City on June 2, 2016. Rodrigo Duterte warned journalists on June 2, 2016 he would be unable to guarantee their safety, brushing off criticism over his previous comments that murdered corrupt reporters deserved their fate. / AFP PHOTO / MANMAN DEJETO
Vágólapra másolva!
Elnöki kitüntetésre számíthatnak azok, akik meggyilkolják a drogdílereket a Fülöp-szigeteken – ezt mondta Rodrigo Duterte, az ázsiai ország újonnan megválasztott elnöke egy szombati gyűlésen. Az államfőnek nem ez az első furcsa kijelentése, mivel korábban egy ausztrál nő megerőszakolása és megölése után azt mondta, sajnálja, hogy nem élhetett az első éjszaka jogával.
Vágólapra másolva!

A drogdílerek megölésére szólított föl Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek újonnan megválasztott elnöke. Szombat esti, a választási győzelmét ünneplő davaói nagygyűlésén azt mondta, hogy kitüntetésre számíthatnak azok, akik bizonyíthatóan végeznek egy drogkereskedővel. Duterte arról is beszélt, hogy

aki rendelkezik fegyverrel, az nyugodtan lője le a dílereket,

a maga részéről ezt támogatni fogja – olvasható a Guardian cikkében.

Rodrigo Duterte nagyon kemény megjegyzésekkel okoz botrányokat Forrás: AFP/Manman Dejeto

Akasztófa

A 71 éves politikust az amerikai republikánus elnökjelöltség várományosához, Donald Trumphoz hasonlítják felháborodást keltő kijelentései miatt. Duterte is „kívülállóként", a fennálló hatalom, a politikai elit bírálójaként lépett fel a kampányában. Azzal fenyegetőzött, hogy feloszlatja a kongresszust, a rendőrséget és a fegyveres erőket veti be a bűnözés felszámolására.

A Fülöp-szigetek új elnöke korábban azt is bejelentette, kéri a törvényhozástól a halálbüntetés újbóli bevezetését, akasztófára küldené a súlyos bűnelkövetőket. A fegyveres erők tűzparancsot kapnának, éles fegyverrel léphetnének fel a szervezett bűnözés visszaszorítására.

Duterte korábban Davao város polgármestere volt, ott is kemény kezéről vált hírhedté,

több mint ezer bűnözőt öltek meg

a városban hivatali idejében. Duterte kampányában közölte, hogy a drogcsempészeket megölik, és a bűnözők a Manilai-öböl mélyében végzik.

Davao városában nagyon népszerű Duterte Forrás: AFP/Manman Dejeto

Óriási felháborodás

A megválasztott elnök előre bebiztosítaná magát, immunitást kér a törvényhozástól saját maga és a fegyveres erők tagjai számára. Duterte a kampányban azzal okozott felháborodást, hogy egy ausztrál nő esetén viccelődött. A nőt Davaóban megerőszakolták, majd megölték, mindez még Duterte polgármestersége idején történt. A politikus sajnálkozását fejezte ki, hogy nem élhetett „az első éjszaka jogával", mivel az áldozat, mint mondta, nagyon szép nő volt.

Az újságíróknak is nekiment

A politikus azzal a kijelentésével is nagy botrányt kavart, amikor azt mondta,

a korrupt újságírók megérdemlik a halált.

„Az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölthetnek meg, ha egy kurafi vagy" – mondta a politikus. A május 9-ei elnökválasztás győztese szerint az igazat tudósító jó újságírókkal semmi nem fog történni, de szerinte korrupt társaik nem takarózhatnak a szólásszabadsággal.

Az új elnök az újságíróknak is nekiment Forrás: AFP/Manman Dejeto

A Fülöp-szigeteki újságírók szakszervezete felháborodottan fogadta Duterte kijelentéseit. „Semmi nem igazolhatja az újságírók lemészárlását" - írták. Az újságírók szerint a leendő elnök bemocskolta annak a 176 Fülöp-szigeteki újságírónak a nevét és emlékét, akiket 1986 óta gyilkoltak meg az országban.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezet tavalyi rangsorában az ázsiai ország a negyedik helyen szerepelt az újságírók ellen elkövetett felderítetlen gyilkosságok listáján.