Venezuela tiszteletet követel

Venezuelan President Nicolas Maduro workers 2016 May Venezuela RALLY transport workers TRANSPORT Nicolas Maduro Caracas SQUARE FORMAT
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
Nicolás Maduro venezuelai elnök szombaton Havannában ismét elutasította az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) "nyomást gyakorló" magatartását, ugyanezen a napon a Karib-tengeri államok a kubai fővárosban érdemi párbeszédet szorgalmaztak a venezuelai kormány és ellenzéke között.
Vágólapra másolva!

A Karib-tengeri Államok Közösségének Havannában zajló csúcstalálkozóján a résztvevők teljes támogatásukról biztosították azokat a kezdeményezéseket, amelyek a venezuelai válság érdemi párbeszéd útján való rendezésére irányulnak. Méltatták a három ország volt államfőinek (a spanyol José Luis Rodriguez Zapaterónak, a dominikai Leonel Fernándeznek és a panamai Martín Torrijosnak) az eddigi közvetítői erőfeszítéseit, amelyek a havannai csúcs résztvevői szerint a kormány és az ellenzék közötti valódi párbeszéd megteremtését szolgálják, olyan alternatíva keresését, amely elvezethet a politikai stabilitáshoz, a társadalom további fejlődéséhez, valamint a gazdaság talpra állításához Venezuelában.

Nicolás Maduro Forrás: AFP/Anadolu Agency/Carlos Becerra

Veszélyes lenne az elszigetelés

Maduro a havannai találkozón elhangzott felszólalásában ugyanakkor arra szólította fel a karibi államokat, hogy ne engedjenek a Venezuela "elszigetelésére" irányuló nyomásnak. Arra utalt ezzel, hogy az OAS június közepére rendkívüli ülést hívott össze, s azon megvitatnák, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális diplomáciai szervezetben.

Tiszteletet követel

Maduro erre reagálva szombati beszédében hangoztatta: "Ez most nem a beavatkozás ideje", országa "tiszteletet követel" szuverenitása, önrendelkezési joga, társadalmi-politikai és gazdasági rendszere iránt. Már korábban sem rejtette véka alá, hogy a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti az OAS-t, sőt azzal vádolta meg az ellenzéki többségű caracasi parlamentet, hogy egy külföldi hatalom intervencióját készíti elő Venezuelában.

Alapvető élelmiszerekért állnak sorba emberek rendőri felügyelettel egy caracasi bevásárlóközpont előtt Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutierrez

Rendkívüli állapot van

Nicolás Maduro nemrég a rendkívüli állapot hirdetett az országban, ennek értelmében a hadsereg és a kormányzó szocialisták ellenőrzése alatt álló polgárőrség ügyel a közrend betartására, csak ők jogosultak élelmiszerosztásra, illetve -eladásra. A Maduróhoz közel álló legfelsőbb bíróságot az ellenzék régóta pártossággal vádolja.

Az országban egyre mélyül a gazdaság válsága.

A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező országot a nyersolaj világpiaci árának hordónként harminc dollár alá esése rendkívül érzékenyen érintette, akadozik a termelés, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, rendszeres az áramkimaradás, óriási a társadalmi elégedetlenség. A jobboldali ellenzéki erők most aláírásokat gyűjtenek az elnök eltávolításáról szóló népszavazás megrendezéséért.