Kínai vadászgépek befogtak egy amerikai felderítőt

Vágólapra másolva!
Két J-10-es típusú kínai vadászgép befogott egy amerikai felderítő repülőgépet a Kelet-kínai-tenger felett. Az amerikai pilóták szerint veszélyes volt a manőver.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnoksága arról számolt be, hogy az RC-135-ös felderítő gép rutinjárőrözésen volt, amikor nemzetközi légtérben veszélyesen megközelítették a kínai harci gépek.

Az amerikai előzetes vizsgálatok szerint nem megfelelő szakértelemmel végrehajtott repülésről van szó, más provokatív jelenséget nem tapasztaltak.

Az ABC News magyarázata szerint a „veszélyes megközelítés” azt jelenti, hogy a J-10-es vadász nagy sebességgel közeledett a felderítőhöz.

Ez már a második ilyen eset volt a közelmúltban: május 17-én két J-11-es típusú kínai vadászgép merészkedett veszélyesen közel az amerikai haditengerészet egyik EP-3 Aries típusú felderítőgépéhez a Dél-kínai-tengeren, nemzetközi vizek fölött, és mindössze 30 méterrel repült el mellette.

A legutóbbi eset kedden történt, amikor éppen a kínai fővárosban tartózkodott az Egyesült Államok magas szintű delegációja John Kerry külügyminiszter vezetésével.