Tüntetőkre nyitott tüzet a rendőrség Pápua Új-Guineában

Vágólapra másolva!
Zavargások és fosztogatások kezdődtek, valamint lövések dördültek szerdán Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben azt követően, hogy a rendőrök tüzet nyitottak egy diáktüntetés résztvevőire, és négy ember meghalt, egytucatnyi pedig megsebesült.
Vágólapra másolva!

A rendőrség tagadja, hogy lettek volna halálos áldozatok.

Az óceániai szigetországban, amely Ausztráliától északra fekszik, heves politikai elégedetlenség robbant ki az elmúlt hetekben, és a tiltakozók - egyebek között korrupciós vádak miatt -

lemondásra szólították fel Peter O'Neil kormányfőt.

Fővárosi lakosok arról számoltak be, hogy a rendőrök a helyi egyetemnél tiltakozó emberekre nyitottak tüzet, továbbá könnygázgránátokat vetettek be a tömeg oszlatására.

Annak a helyi kórháznak egy tisztviselője, ahova a sebesült diákokat szállították, telefonon a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy

a tömeg összecsapott a rendőrökkel az egészségügyi intézménynél, ahol nyílt lövöldözés kezdődött.

Pápua Új-Guineán, amely korábban ausztrál közigazgatás alá tartozott, járványszerűen terjed az erőszak és a szegénység annak ellenére, hogy az ország ásványkincsekben gazdag. A 6,5 millió lakosú ország a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós listáján a 139. helyen szerepel a vizsgált 168 ország között.