Vezető politikusokat záratna börtönbe a brazil főügyész

Horizontal
Michel Temer
Vágólapra másolva!
Michel Temer ügyvezető elnök szövetségeseinek számító, vezető brazil politikusok letartóztatását kezdeményezte a latin-amerikai ország főügyésze, azzal vádolva őket, hogy akadályozzák a Petrobras olajipari vállalat kiterjedt korrupciós botrányának vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

A TV Globo közlése szerint Rodrigo Janot főügyész név szerint José Sarney volt államfő, Romero Juca volt tervezésügyi miniszter, jelenleg szenátor, Eduardo Cunha képviselőházi elnök és Renan Calheiros szenátusi elnök őrizetbe vételét akarja elérni.

Mind a négyen az államfői posztot ideiglenesen betöltő Temer centrista Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjához (PMDB) tartoznak, és május elején kulcsszerepet játszottak Dilma Rousseff elnöknek a hivatalából való felfüggesztésében.

A főügyész kezdeményezéséről a szövetségi legfelsőbb bíróság vezetője, Teori Zavascki dönt majd, mivel választott tisztviselők ügyében csak ez a testület járhat el. A TV Globo jelentését egyikük hivatala sem volt hajlandó kommentálni.

Az ügy egy, a TV Globo által május végén közzétett hangfelvételen alapul. Az említett személyek

a felvételen állítólag arról tanácskoznak, milyen törvénnyel lehetne korlátozni a Petrobras-botrány folyamatban lévő vizsgálatát,

amely már számos politikus társuk letartóztatásához vezetett a brazil politikai spektrum minden oldaláról.

Calheiros szenátusi elnök első reagálásában aránytalannak és sértőnek nevezte az ő és társai letartóztatására vonatkozó főügyészi kezdeményezést. A törvényhozás felsőházának keddi ülésén azt hangoztatta, hogy a szenátust, amely épp a megoldást kínálja,

José Sarney volt államfő nyilatkozatban adott hangot felháborodásának. A 86 éves veterán politikust, korára tekintettel házi őrizetbe helyeznék, elektronikus felügyelettel, ha Zavascki főbíró úgy döntene, hogy az ellenük felhozott vádak megalapozottak.

Az idei nyári olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányait. Az államfői teendőket ideiglenesen Temer vette át.