Már a francia kommandósok is Szíriában vannak

Felfegyverzett egyenruhások Szíriában.
Felfegyverzett egyenruhások Szíriában. 2016.06. 08. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN
Vágólapra másolva!
Franciaország különleges erőket telepített Szíria északi részére, akiknek az a feladatuk, hogy tanácsokat adjanak a Szíriai Demokratikus Erők nevű mozgalomnak.
Vágólapra másolva!

A francia kommandósok telepítéséről a párizsi védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó tisztségviselője számolt be az AFP-nek, hozzátéve, hogy az SZDE az Iszlám Állam ellen harcol, és észak-szíriai offenzíváját Franciaországon kívül több más állam is támogatja.

Csak tanácsot adnak Forrás: AFP/Delil Souleiman

Részletekkel azonban nem szolgált.

Francia katonák eddig hivatalosan csak Irak kurdok lakta régiójában tevékenykedtek: a különleges erők mintegy 150 tagja van ott.

17 országban szolgálnak a francia különleges egysége katonái Forrás: AFP/Jeff Pachoud

400 katona 17 országban

A Szíriai Demokratikus Erők egy arab-kurd szövetség, amely jelenleg Manbij városát próbálja visszafoglalni az Iszlám Államtól. A település stratégiai jelentőségű, mert a Rakkát a török határral összekötő főútvonalon fekszik.

A szövetség másik célpontja Tabqa, amely Szíria egyik legnagyobb víztározójának a közelében található.

A szíriai lázadók Manbijnál Forrás: AFP/Delil Souleiman

A francia különleges erőknek 2500 tagja van, közülük mintegy 400 állomásozik külföldön, 17 országban, elsősorban a Száhel övezetben.

Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter egyébként már pénteken utalt rá egy interjúban, hogy a francia kommandósok itt vannak Manbijnál. „Fegyverutánpótlással, légi támogatással és tanácsokkal segítünk” – mondta a francia szenátus televíziójának.