Nem kerül börtönbe a grazi ámokfutó

Graz, 2015. június 20.
Rendőrök Graz belvárosában 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó terepjárójával a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőrök őrizetbe
Graz, 2015. június 20. Rendőrök Graz belvárosában 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó terepjárójával a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőrök őrizetbe vették. (MTI/EPA/Elmar Gubisch)
Vágólapra másolva!
Nem beszámítható, ezért nem vonható felelősségre az a férfi, aki tavaly három embert gázolt halálra, köztük egy négyéves gyereket.
Vágólapra másolva!

Az illetékes osztrák bíróság a héten döntött úgy, hogy a 27 éves Alen R. nem beszámítható, ezért pszichiátriai intézetbe kerül gyógykezelésre.

A testület arról is határozott, hogy a férfit nem vádolják majd gyilkossággal a bírósági tárgyaláson, amelyre a The Local jelentése szerint valószínűleg valamikor a nyár vége felé kerül sor. Ebben az esetben akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhették volna.

Rendőrök Graz belvárosában a tragédia után Forrás: MTI/EPA/APA/Elmar Gubisch

A szakértők egyébként nem értettek egyet abban, hogy a fiatalember beszámítható-e, így végül egy harmadik szakvéleményt is kért az ügyészség.

A férfi tavaly júniusban hajtott az autójával egy sétálóutcába. A három áldozaton kívül 36 ember megsérült.

A felesége tavaly interjút adott az osztrák tévének, amelyben beszámolt arról, hogy hogyan verte és bántalmazta őt a férje.