Izrael zárlatot rendelt el a palesztin területekre

Tel aviv, robbantás
Tel-Aviv, 2016. január 1. Izraeli rendőrök és mentősök a tel-avivi Rafinta bár közelében, miután egy férfi automata fegyveréből tüzet nyitott a vendéglátóhelyen étkezőkre, majd elmenekült. A lövöldözésben ketten meghaltak, tizen megsebesültek. (MTI/EPA/Daniel Ber On)
Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg általános zárlatot rendelt el vasárnap éjfélig a palesztin területekre a szerdai tel-avivi merénylet és a sávuót, a hetek izraeli ünnepe miatt.
Vágólapra másolva!

Ennek idejére lezárják Ciszjordánia és a Gázai övezet Izraelbe vezető átkelőhelyeit, de a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez tartó imádkozókat átengedik a ramadán muzulmán böjti hónap első pénteki imájához, valamint egészségügyi vészhelyzetekben és humanitárius okból is megnyitják a határt.

A ramadán első pénteki ünnepnapjára magas fokú készültséget rendeltek el,

több ezer rendőr és önkéntes biztosítja a rendet Jeruzsálemben és az izraeli fennhatóság alatt álló környező arab falvakban.

Idén tovább növeli a biztonságiakra nehezedő nyomást, hogy szombat este kezdődik a zsidó sávuót, magyarul hetek, vagy másik nevén a tóraadás ünnepe, amely a keresztény vallásban a pünkösdnek felel meg. Ez a három zarándokünnep egyike, amikor a hagyományőrző zsidók ellátogatnak Jeruzsálembe, és

ugyanazokon a szűk sikátorokon át közelítik meg a siratófalat, mint amelyeken a muszlimok az al-Akszát.

A feszültség csökkentése érdekében péntekre lezárták a zsidó negyed felé tartó imádkozók előtt az óváros muzulmán negyedén átvezető Damaszkuszi kaput, ők csak a Jaffa kapun tarthatnak céljuk felé.

Mentők egy izraeli asszonyt visznek tolószékben a Max Brenner étterem közelében Tel-Aviv Szaróna szórakozónegyedében, ahol két palesztin fegyveres tüzet nyitott az ott vacsorázókra Forrás: MTI/EPA/Jim Hollander

A ramadán idején a muzulmánok mindennap napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, még folyadékot sem vehetnek magukhoz. A holdhónapokhoz igazodó muzulmán naptár miatt az ünnep vándorol, az év különböző időszakaira esik. Idén nehézséget jelent, hogy a rekkenő hőséggel járó júniusban tartják.