Az orlandói a legvéresebb amerikai mészárlás, de hosszú a sor

Orlando, mészárlás
Orlando, 2016. június 12. A Univision Florida Central tévécsatorna által közreadott kép sebesültekről a Pulse Orlando melegbárnál, a floridai Orlandóban, ahol egy fegyveres lövöldözni kezdett, majd túszokat ejtett 2016. június 12-én hajnalban. A rendőrség megrohamozta a magát elbarikádozó túszejtőt. A vérengzés legkevesebb ötven halálos áldozatot és ötvenhárom sebesültet követelt. A merénylőt, Omar Szaddiki Mateen 29 éves floridai lakost agyonlőtték. (MTI/EPA/Univision Florida Central)
Vágólapra másolva!
A legfrissebb jelentések szerint 50 halottja és 53 sebesültje van a floridai Orlando egyik melegbárjában vasárnap hajnalban történt támadásnak, amely az utóbbi ötven év legvéresebb ámokfutása. De nem az egyetlen: az Egyesült Államokban rendszeresek a hasonló támadások.
Vágólapra másolva!

Ötven halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely a floridai Orlando egyik melegbárjában történt vasárnap hajnalban. A fegyveres is halott. Mint arról az Origo is beszámolt, a rendőrség terrorcselekményként kezeli az esetet.

Sebesültek az orlandói Pulse Orlando bárnál, ahol egy fegyveres ötven embert végzett ki Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

Az Egyesült Államokban rendszeresen történnek a mostani, orlandóihoz hasonló fegyveres mészárlások, íme közülük néhány olyan, amely szintén sok halálos áldozatot követelt:

  • 2015. december 2.: a kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban 14 emberrel végzett és több mint 20-at megsebesített egy férfi és egy nő, akik ugyan elmenekültek a helyszínről, de néhány órával később agyonlőtte őket a rendőrség. A történteket az orlandói vérengzéshez hasonlóan terrorcselekménynek minősítették.
  • 2012. december 14.: a Connecticut állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.
  • 2012. július 20.: a Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli vetítésén egy 27 éves férfi 12 embert megölt, 70-et pedig megsebesített.
  • 2009. november 5.: Texas szövetségi államban, a Fort Hood nevű katonai bázison a hadsereg egyik pszichológusa 13 emberrel végzett, 42-t pedig megsebesített.
  • 2009. április 3.: a New York állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.
  • 2007. április 16.: a Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg, és 15-öt megsebesített, amihez hasonló léptékű mészárlás még nem történt amerikai iskolában. Egészen a vasárnapi orlandói támadásig ez volt az USA legvéresebb tömegmészárlása.
  • 1991. október 16.: a texasi Killeenben egy férfi 23 embert ölt meg egy kávéházban, végül magával is végzett.
  • 1984. július 18.: a kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.
  • 1966. augusztus 1.: a Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.