Obama: A mészárlás gyűlöletből fakadt

Család, Hírességek, akiket a nagyszüleik neveltek, Barack Obama
Vágólapra másolva!
Barack Obama szerint egyelőre nem tudni, mi motiválta az orlandói mészárlás elkövetőjét, de annyi egyértelmű, hogy cselekedete gyűlöletből fakadt.
Vágólapra másolva!

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke azután nyilatkozott, hogy James Comey, az FBI elnöke tájékoztatta az orlandói tömegmészárlásról, írja a CNN.

Kevés információ

Obama azt mondta, a hatóságok egyelőre nem rendelkeznek elég információval ahhoz, hogy egyértelműen következtetni lehessen a gyilkos indokaira. Obama szerint nem világos, hogy "egy terrorista csoport" motiválta-e a merénylet elkövetésére Mateent, és ha igen, milyen formában.

Gyűlöletből fakadt

A lövöldöző "gyűlölettel teli ember volt" - mondta Obama. "Ahhoz eleget tudunk, hogy kijelenthessük: terrorista cselekedetet követett el, amely gyűlöletből táplálkozott" - mondta az elnök.

Az amerikai elnök továbbá elmondta: szívszorító nap ez a meleg, biszexuális és transzneműek (LMBT) közösségének. Az elnök kitért arra is, hogy a Pulse nevű melegbár több volt, mint egy egyszerű éjszakai szórakozóhely, szerinte jelkép volt: a meleg közösség szolidaritásának jelképe.

Hangsúlyozta: az amerikaiak egységesek, nem adják meg magukat a félelemnek, és eltökéltek abban, hogy megvédjék magukat. Megfogalmazásában

a floridai merénylet valamennyi amerikai elleni támadás volt.

Maga az elnök is megjegyezte, amit korábban Orlando polgármestere már megfogalmazott: a támadás az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlása volt.

Kóla, puska, sült krumpli

Obama kitért a fegyvervásárlás és -tartás szigorítására és korlátozására vonatkozó javaslatára, és emlékeztetett, hogy a kongresszus mindeddig megakadályozta az általa javasolt szigorítások törvénybe foglalását.

Elnöksége egyik nagy kudarcának nevezte, hogy még nem született meg ez a törvény.

"El kell már döntenünk, hogy ilyen országot akarunk-e? De az is egyfajta döntés, ha aktívan nem csinálunk semmit sem" - fogalmazott Obama.

50 embert ölt meg

Ötven halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely a floridai Orlando egyik melegbárjában történt vasárnap hajnalban. A fegyveres is halott. A rendőrség terrorcselekményként kezeli az esetet. A lövöldözőt azonosították, a 29 éves Omar Mateen ellen az FBI már kétszer nyomozott, azt gyanították, szimpatizált az Iszlám Állammal. Mateen apja szerint fiának a melegekkel volt baja, nem vallási vagy politikai indokból ölt. Mateen a lövöldözés időpontjában telefonált a rendőrségre, és hűséget esküdött az Iszlám Államnak.