Nemrég esküdött föl az ISIS-re a francia rendőrgyilkos

Square Vertical
A photo taken off Facebook on June 14, 2016 shows an undated photo of Frenchman Larossi Abballa, 25, who stabbed a policeman repeatedly outside his home in Magnanville, a northwestern suburb of Paris, before holing up inside with the policeman's partner and the couple's three-year-old son. A man claiming allegiance to the Islamic State group killed a French policeman and his partner, investigators said on June 14, 2016, in what authorities blasted as an "appalling terrorist act." / AFP PHOTO / FACEBOOK / STR / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FACEBOOK PAGE OF LAROSSI ABBALLA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Három hete fogadott esküt Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének az az iszlamista francia férfi, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.
Vágólapra másolva!

Francois Molins párizsi főügyész kedd délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a túszdráma közben az elkövető a tárgyalóknak azt mondta, hogy gyakorló muzulmán, tartja a ramadánt, és alig három hete felesküdött Abu Bakr al-Bagdadinak.

Larossi Abballa Forrás: AFP/Str

A 25 éves Larossi Abballa az ügyész szerint tudta, hogy az áldozata rendőr volt, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbant mindent, ha a kommandósok bemennek a házba. Azt is mondta, hogy az Iszlám Állam azon felhívásának tett eleget, amelyben azt kéri a tagjaitól, hogy "saját otthonaikban végezzenek hitetlenekkel".

Listából dolgozott

Az ügyész megerősítette, hogy az elkövetőnek volt egy listája célpontokról, amelyekben személyeket, illetve foglalkozásokat jelölt meg. Ezt a listát a nyomozók megtalálták a kettős gyilkosság helyszínén. Ezenkívül három mobiltelefont, három kést, mindenekelőtt egy véres kést találtak az asztalon - mondta az ügyész.

Larossi Abballa 20 óra 52 perckor egy 12 perces felvételt küldött el mintegy száz "követőjének" a Facebookon, és két Twitter-bejegyzésben is vállalta tettét a júniusban nyitott fiókján.

Mindezt két áldozata hároméves gyermekének jelenlétében tette, aki sokkos állapotba került. A gyerek sértetlen, de jelenleg kórházban ápolják - mondta az ügyész.

Már ült terrorcselekmény és köztörvényes ügyek miatt is

A francia állampolgárságú Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönbüntetésre ítélték, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta - radikalizmusa miatt - a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját ezért lehallgatták, de a rendőrség nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra vagy erőszakos cselekményekre készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.

Csak a hároméves gyerek élte túl

Az elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni a házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, a különleges egységek behatoltak az épületbe, az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A támadó elvágta a 36 éves nő torkát.

Az elkövető Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.