Magyar század is segít a Baltikumban

Vágólapra másolva!
Jövőre a NATO keretei között egy század katonával segítik a Baltikum biztonságát a visegrádi országok. A cseh, lengyel, magyar és szlovák alakulatok háromhavonta fogják egymást váltani, és közös kiképzési tevékenységet folytatnak majd a balti egységekkel.
Vágólapra másolva!

Brüsszelben kedden kezdődött a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása. A V4-ek védelmi miniszterei külön egyeztetést folytattak észt, lett és litván kollégájukkal. A HM azt írta: az ukrajnai válság miatt a keleti NATO-tagállamok biztonsági helyzete jelentősen romlott. A V4-ek ebben a helyzetben - "hasonló történelmi sorsuk és tapasztalataik okán - kiemelkedően fontosnak tartják a szövetségesi szolidaritást, s a gyakorlatban is hozzá kívánnak járulni a három balti szövetséges biztonságának szavatolásához".

Simicskó István honvédelmi miniszter arról is megállapodott, hogy a honvédség számos területen a cseh, a lengyel és a szlovák haderővel együttműködve fogja fejleszteni képességeit. A tervekben közösen megtartott kiképzések és többnemzeti hadgyakorlatok is szerepelnek, annak érdekében, hogy fokozzák a részt vevő katonai alakulatok együttműködési képességét - fejtette ki a HM.

A magyar honvédelmi miniszter részt vett a Németország által vezetett képességfejlesztési munkacsoport ülésén is, amelyben összesen 16 NATO-tagország hangolja össze egymással katonai képességeinek fejlesztését. Ez a szoros együttműködés hatékonyabbá teszi a NATO-ban vállalt haderőfejlesztési célok teljesítését - olvasható a minisztérium közleményében.