A melegsége miatt ölhetett az orlandói tömeggyilkos

Omar Szaddiki Mateen 29 éves floridai lakos
orlando lövöldözés. A merénylőt, Omar Szaddiki Mateen 29 éves floridai lakos
Vágólapra másolva!
Többször látták a támadás előtt Omar Mateent abban a meleg bárban, ahol ötven embert megölt és ötvenhármat megsebesített vasárnap. A férfi, aki az Egyesült Államok történetének egyik legvéresebb mészárlását követte el, dzsihádistának vallotta magát. Az apja azt mondta, egyszer ideges lett, amikor két férfit csókolózni látott, a bárba járók szerint viszont meleg volt. Valószínűleg képtelen volt elfogadni a másságát egy olyan országban élve, ahol egyébként szabadon házasodhatnak a melegek. Ezért ölhetett meg rengeteg embert. A szakpszichológus szerint az, hogy valaki homofób, nem jelenti azt, hogy ne lehetne homoszexuális. Sőt, előfordulhat, hogy pont egy meleg támadja a homoszexuálisokat.
Vágólapra másolva!
A merénylő, Omar Szaddiki Mateen 29 éves floridai lakos volt thedailybeast.com

A támadás után egy homoszexuális házaspár a Canadian Pressnek azt mondta, több mint egy tucatszor látták a melegbarát szórakozóhelyen Omar Mateent, aki szabályosan lemészárolta a homoszexuálisokat az orlandói bárban. Ty Smith és Chris Callen drag queen-ként (transzvesztita előadóművész) dolgoznak, és korábban rendszeresen megfordultak a tragédia helyszínén, a Pulse nevű szórakozóhelyen, ahol legalább ötvenen haltak meg, és további ötvenhárman megsebesültek, amikor a férfi lövöldözni kezdett június 12-én. A rendőrök állították meg, agyonlőtték a 29 éves támadót.

Orlando, 2016. június 12. Rendőrök és tűzoltók a Pulse Orlando melegbár közelében a tragédia után Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

A gyilkost a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) floridai lakosként azonosította. Az is kiderült róla, hogy afgán bevándorlók fiaként született az Egyesült Államokban. Fotója azonnal bejárta az egész világot. A két táncos úgy emlékezett, szinte sokkot kaptak, amikor meglátták az arcát a tévében. "Ez ugyanaz a fickó" – állapította meg Callen, aki Kristina McLaughlin néven szokott fellépni. "Már három éve járt a bárba" – tette hozzá.

Az egyik névtelenül nyilatkozó osztálytársa is azt mondta a Palm Beach Post újságírójának, hogy Mateen meleg volt. Még randira is hívta. Azt is hozzátette, hogy ebben az időszakban számtalan homoszexuális bárban fordultak meg együtt. A Daily Beast pedig azt tudta meg, hogy az orlandói lövöldöző előszeretettel ebédelt egy olyan étteremben, ahol az a homoszexualitását nyíltan vállaló középiskolás osztálytársa dolgozott pincérként, aki maga is drag queen.

Ezért a homoszexuális pár kételkedett abban, amit a tragédia után Mateen apja nyilatkozott az NBC televízióban. A férfi akkor azt mondta, a fia nem volt vallásos, a cselekedetét pedig a homofóbia motiválhatta, és egy konkrét történetet is elmesélt, amely feldühítette a rendezett családi életet élő gyilkost.

Ugyanakkor a meleg pár szerint Mateen számtalan férfit látott csókolózni a Pulse-ban, és rendszerint részeg volt, amit azzal magyaráztak, hogy otthon feltehetően ezt nem engedhette meg magának. Sem a felesége, sem a kisfia előtt nem ihatott, és az apja is nagyon szigorúan fogta.

Sitora Yusufiy Mateen, a felesége egyenesen erőszakos embernek írta le. Arról beszélt a CNN-nek, hogy a férfi érzelmileg és mentálisan is instabil volt, és többször megütötte őt, ugyanakkor rendőr szeretett volna lenni. Callen és Smith is agresszív, hirtelen haragú embernek látta. Arról beszéltek, egy idő után távolságot tartottak Mateentől, mert egy vicctől, ami a vallásról szólt, annyira dühbe gurult, hogy előrántott egy kést.

Az orlandói mecset imámja viszont úgy nyilatkozott, hogy az orlandói lövöldöző rendszeresen részt vett a kisfiával a szertartásokon. Csendes és békés embernek ismerte meg, és úgy látta, nem barátkozik senkivel az imákat követően.

Orlando, 2016. június 12. Sebesültekről a Pulse Orlando melegbárnál, a floridai Orlandóban Forrás: MTI/EPA/Univision Florida Centra/Univision Florida Central

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az, hogy valaki homofób, nem jelenti azt, hogy ne lehetne homoszexuális. Sőt, sokszor előfordul, hogy pont egy meleg támadja a homoszexuálisokat. Az Origónak azt mondta, ha valakinek feszültséget okoz már a tudata is annak, hogy vonzódik a saját neméhez, az könnyen bújik a homofóbia mögé, mert fél a lelepleződéstől.

Omar Szaddiki Mateen

Makai Gábor hozzátette, nem ritka, hogy az orlandói lövöldözőhöz hasonló homofób melegek kettős életet élnek. Egyrészt megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak és normáknak, ezért igyekeznek fenntartani látszatot, másrészt, amikor az ösztön felülkerekedik bennünk, titokban megélik a szexuális fantáziájukat. Az ilyen emberek – magyarázta a pszichológus – maguknak is képesek hazudni, mert ha nem szilárd az identitásuk, az a felismerés, hogy férfiakhoz vonzódnak, nagyon komoly belső feszültséget okozhat nekik. Egy instabil személyiséget pedig könnyen felzaklat egy ilyen küzdelem. Egyszerre vágyik a titkos meleg életre, és áll ellen a késztetésnek. Mindenesetre nem találja a helyét. Sem a meleg bárban, sem az Iszlám Állam világában. Feltehetően ezzel Omar Mateen is így lehetett.

A féktelen agresszió pedig könnyen mészárláshoz vezet. Főleg abban az esetben, ha valaki szimpatizál az Iszlám Állammal, amelyben gyakori az erőszakos megoldás. A szakember szerint a férfi a terrorizmus szabályaihoz való igazodással is az érzéseit titkolta, és megpróbálta kordában tartani saját magát. Nem sikerült neki.