A Facebook segítségét kérik az orlandói merénylő elleni nyomozásban

orlando lövöldözés
ORLANDO, FL - JUNE 12: Orlando police officers seen outside of Pulse nightclub after a fatal shooting and hostage situation on June 12, 2016 in Orlando, Florida. The suspect was shot and killed by police after 20 people died and 42 were injured. Gerardo Mora/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Számos Facebook-bejegyzésben támadta az Egyesült Államokat és a Nyugatot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcuk miatt a 49 halálos áldozatot követelő tömegmészárlás elkövetője - derül ki az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága által helyi idő szerint szerdán közzétett dokumentumból.
Vágólapra másolva!

A bizottság felkérte Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy segítsen feltárni a merénylő, a 29 éves Omar Mateen online-tevékenységét.

A nyilvánosságra hozott Facebook-posztok egyikében a lövöldöző azt írta, hogy

Egy másikban dühösen kikelt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen folytatott harc miatt, és

az Egyesült Államokat hibáztatta "ártatlan férfiak és nők haláláért".

Közvetlenül a vasárnapra virradóra elkövetett terrorakciója előtt azt írta Facebook-oldalán: "Amerika és Oroszország hagyja abba az Iszlám Állam bombázását".

A szenátusi bizottság vezetője, Ron Johnson a Facebook elnök-vezérigazgatójához írt levélben arról tájékoztatta Zuckerberget, hogy öt különböző, a merénylőhöz köthető Facebook-fiókot találtak.

Johnson arról nem kívánt nyilatkozni, hogyan jutott a bizottság az információkhoz,

csupán annyit mondott, a munkatársai gyűjtötték össze őket.

A Facebook egyelőre nem kommentálta a levelet. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a közvéleménytől is segítséget kért az ügy hátterének feltárásához. Ron Hopper, az FBI munkatársa szerda esti sajtóértekezletén fordult a nyilvánossághoz: "szükségünk van a segítségükre, hogy minél teljesebb képet alkothassunk arról, hogy a tettes mit és miért követett el" - fogalmazott Hopper.

A merénylet helyszíne, a Pulse bár Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

A szövetségiek figyelme egyébként most elsősorban Mateen palesztin gyökerű, de amerikai születésű feleségére, Noor Salmanra irányul. Azt vizsgálják, hogy milyen - és mekkora - felelőssége van az asszonynak a történtekben, mit tudott pontosan a készülő mészárlásról, és a birtokában lévő információkkal miért nem értesítette a rendőrséget.

Az FBI közlése szerint a nő teljes mértékben együttműködik a nyomozó szervekkel. Vádat egyelőre nem emeltek az ügyben.