Korábbi felesége szerint meghasonlott őrült volt az orlandói gyilkos

At Least 20 Dead In Mass Shooting At Orlando Gay Nightclub GettyImageRank2
ORLANDO, FL - JUNE 12: Orlando police officers seen outside of Pulse nightclub after a fatal shooting and hostage situation on June 12, 2016 in Orlando, Florida. The suspect was shot and killed by police after 20 people died and 42 were injured. Gerardo Mora/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A hatóságok információi szerint a gyilkosság előtt többször is járt a Pulse nevű melegbárban Omar Mateen, ahová felesége is elkísérhette. A támadást megelőző két hétben pedig a korábbinál több, az Iszlám Állam által készített videót nézett. 
Vágólapra másolva!

Egyre többet lehet tudni arról, hogy mivel töltötte a támadás előtti napokat és hogyan készült a tömeggyilkosságra Omar Mateen, aki helyi idő szerint szombat éjszaka 49 embert ölt meg egy orlandó melegbárban. A hatóságok azt is nyilvánosságra hozták, hogy a támadás közben nem csak a 911-et hívva esküdött hűséget az Iszlám Államnak, hanem elbúcsúzott több barátjától is, és egy helyi tévécsatorna ügyeletét is felhívta. A CNN szerint nekik azt mondta:

Rendőrautók a klubnál a támadás másnapján Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gerardo Mora

Kérdés, mit tudott a feleség

A nyomozók azt vizsgálják, hogyan készült Mateen a mészárlásra, ami felesége szerepét is segíthet megérteni a gyilkosságokban. Az asszony, Noor Salman ugyanis ellentmondásos állításokat tett eddig. Először tagadta, hogy szombat este tudta volna: férje bármi erőszakosra készül. Később azonban már azt mondta:

gyanította, hogy Mateen támadásra készül,

és azt is, hogy talán a Pulse a célpontja. Állítása szerint a nő megpróbálta lebeszélni arról, hogy bármi erőszakosat csináljon, de a rendőrséget nem értesítette.

A szövetségi nyomozók szerint az előkészületek során Mateen megfigyelte a melegbárt, és egy, a Disney tulajdonában álló bevásárlóközpontot is, ahol a 2016-os „Meleg Napok” eseménysorozat keretében tartottak programokat. Több hatósági forrás is megerősítette, hogy felesége vele volt mindkét helyszínen, és még egy fegyverboltba is elkísérte a támadások előtt, ahol Mateen töltényeket vásárolt.

Homofóbia vagy dzsihádizmus?

A férfi apja szerint fia néhány hónappal korábban nagyon feldühítette magát azon, hogy két csókolózó meleg férfi látott Floridában. Ezt az információt azonban más fényben tüntetheti fel, hogy a jelek szerint

a támadást megelőző hónapokban homoszexuális chatszobákat és párkereső alkalmazásokat használt,

és a Pulse-ban is többször járt. Eddig senki nem jelentkezett, aki azt állította volna: szexuális kapcsolata volt Mateennal.

A rajtaütésben résztvevő egyik rendőr kevlársisakja Forrás: AFP/Ho

Ezek ismeretében felmerülhet: a férfit erős homofób indulatok vezették, amelyet talán csak súlyosbított az, hogy saját szexuális identitásában is bizonytalan volt. Ezzel párhuzamosan azonban az is kiderült, hogy az elmúlt időszakban sok dzsihádista propagandát nézett, ami korábban is előfordult, de nem volt jellemző rá. Egy hatósági forrás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az apja mindenesetre nem gondolja, hogy fia meleg lett volna, és arra is hivatkozott, hogy Mateennak felesége és gyereke volt. Első felesége azonban úgy tűnik, nem lepődött meg ennyire. Azt mondta: „Nem lep meg, hogy talán meleg volt. És az sem, hogy két teljesen különböző életet élhetett, ami ekkora belső konfliktust okozott számára. Remélem, az emberek megértik: őrült ember volt, aki tragikus dolgot követett el”.

Az USA történelmének legnagyobb tömeggyilkossága

A 29 éves Omar Mateen szombat éjszaka 49 embert gyilkolt meg a bárban, és legalább ennyit megsebesített. Az afgán származású, de már New Yorkban született férfi egy biztonsági cégnél dolgozott, a gyilkosságokhoz használt fegyvereket is törvényesen szerezte be. A férfi hűségesküje mellett a mészárlást az Iszlám Állam is magára vállalta, de nem világos, hogy volt-e közvetlen kapcsolat a terrorszervezet és a férfi között.